Fødevarestyrelsen har netop sendt over 1000 høringsbreve til de landmænd, som ser ud til at bruge for meget antibiotika i deres besætninger. Det sker efter, at regelgrundlaget for gult kort faldt endeligt på plads i sidste uge.

- Vi har gennem en årrække set en stor stigning i brugen af antibiotika, og den udvikling skal vendes. Med gult kort-ordningen bliver landmanden nødt til at fokusere på, hvorfor dyrene bliver syge – og ikke bare behandle med antibiotika. Jeg er overbevist om, at ordningen vil få antibiotikaforbruget i staldene ned, siger veterinærdirektør Jan Mousing. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svineproducenten har nu ni måneder til at få bragt forbruget ned under de grænseværdier, som Fødevarestyrelsen har fastsat. Hvis det ikke hjælper, sætter styrelsen ind med krav om blandt andet uvildige dyrlægebesøg og øget diagnostik, som svineproducenten selv skal betale.

Mulighed for at klage

Grænserne for antibiotikaforbrug er i år sat, så det er de cirka fem til ti procent af besætningerne, der bruger mest antibiotika, som forventes at få et gult kort. Fremover revideres grænseværdierne for det tilladelige forbrug løbende.

De besætninger, der modtager høringsbrev om gult kort, har mulighed for at gøre indsigelse. Først når landmanden er blevet parthørt, kan de endelige påbud om gult kort udstedes.