Lyt til artiklen:

50 millioner til forskning i økologi

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Udviklingen af den økologiske driftsform skal ske med henblik på at skabe et erhverv, der er bæredygtigt for både landbruger og samfund, og som samtidig imødekommer forbrugernes og samfundets forventninger, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Med det udgangspunkt har GUDP (Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram) i samarbejde med ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) åbnet for ansøgninger til en ny pulje på 50 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om det siger bestyrelsesformand hos ICROFS Jørn Jespersen:

- Dansk økologi skal bevare sin internationale førerposition, så jeg er meget tilfreds med, at 50 millioner kroner er sikret til forskning, der understøtter Danmarks ambitioner for vækst og udvikling i økologien og dens bidrag til klima, miljø, biodiversitet, sundhed og velfærd. Med beslutningen skaber vores politikere stabilitet til forskningsprogrammet Organic RDD, siger Jørn Jespersen.

Understøtte biodiversiteten

I Organic RDD9-runden ønskes især innovation, forskning, udvikling og demonstration inden for seks emner:

Dyrknings- og husdyrproduktionssystemer, tiltag og metoder, der understøtter biodiversiteten i dyrkningsjorden, på de dyrkede flader såvel som i de omgivende og tilknyttede arealer i landbrugslandskabet.

Dette inkluderer undersøgelse af samspil mellem biodiversitet og jordfrugtbarhed, f.eks. i regenerative dyrkningssystemer, produktionssystemer med høj diversitet og med kombinationer af plante- og husdyrproduktion, og i systemer med skovlandbrug og flerårige afgrøder med høj kulstoflagring i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvantificering og værdiansættelse af effekten af økologisk jordbrug på natur, biodiversitet og økologiske funktioner. Herunder indgår dokumentation for bestøvningssucces og skadedyrsregulering, bedre jordfrugtbarhed, -sundhed og -struktur samt dokumentation for større robusthed i produktionen.

Bæredygtig fødevaresystem

Husdyrenes rolle og integration i et bæredygtigt fødevaresystem, der leverer sunde fødevarer med ernæringsmæssig kvalitet uden at gå på kompromis med produktionens klima- og miljøbelastning eller med dyrenes sundhed og velfærd.

Økologiske dyrknings- og produktionssystemer, som fremmer sunde og robuste planter og plantebaserede fødevarer, samt fødevarernes ernærings- og sundhedsmæssige kvalitet.

Vedligehold og opbygning af jordens frugtbarhed, sundhed og robusthed og kulstoflagring, herunder husdyrenes rolle og samspillet mellem mikroorganismer samt mellem mikroorganismer og planter.

Minimering af klima- og miljøbelastningen fra plante- og husdyrproduktionen, og tilpasning i forhold til klimaforandringerne. Robuste produktionssystemer og -teknologier, som øger ressourceudnyttelsen og kulstoflagring, minimerer udledningen af klimagasser samt reducerer tabet af næringsstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om ansøgningsrunden.