Lyt til artiklen:

Tommel op til multifunktionel jordfordeling

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Landbrugsstyrelsen har givet betinget samtykke til multifunktionel jordfordeling til tre projekter, hvor målene er at sikre rent drikkevand, forbedre miljø og natur og samtidig være med til at udvikle det lokale landbrug. De tre projekter ligger i henholdsvis Århus Ådal, Holmehave ved Assens og Nordskoven ved Slagelse. Gennem frivillige aftaler med lodsejerne i deres respektive område ønsker Aarhus og Assens Kommuner samt Naturstyrelsen Storstrøm og Slagelse Kommune blandt andet at forvandle landbrugsjord til ny skov og natur til gavn for miljø og klima.

Metoden hedder multifunktionel jordfordeling, og den sker med Landbrugsstyrelsens jordfordelingsplanlæggere i en vigtig rolle. De lægger puslespillet i samspil med de landmænd, der lægger jord til projekterne, og sørger blandt andet for, at landmændene tilbydes nye marker, der ligger tæt på deres gårde og har en høj dyrkningsværdi, som erstatning for de marker, de afstår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tre projekter, som vi nu giver betinget samtykke, er alle gode eksempler på, at multifunktionel jordfordeling handler om at skabe mere plads til natur og friluftsliv samtidig med, at landbruget får bedre adgang til den jord, som passer til landmandens udviklingsønsker. Vi er stadig ved at tage de første skridt på en lang rejse, hvor vi i dialog med lodsejere og lokalbefolkningen arbejder for at skabe varige ændringer af vores landskaber, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Kargo.

Føjes til tre andre projekter

De tre nye projekter føjer sig til tre andre projekter, som fik samtykke i første runde af ordningen multifunktionel jordfordeling og blev sat i værk i efteråret 2020. Disse tre projekter har blandt andet som mål at skabe ny skov ved Svendborg og genoprette naturområder i Margrethe Kog Nord i Vadehavet og Nørreådalen i Viborg Kommune.

Det er forventningen, at de tre nye projekter skal jordfordele cirka 750 hektar i området Holmehave ved Assens, cirka 300 hektar ved Nordskoven ved Slagelse og cirka 1000 hektar i Århus Ådal. I alt betyder det, at over 2000 hektar kan komme i spil i jordfordelingen.

- Nu tager vores jordfordelingsplanlæggere kontakt til projektejerne og går i dialog med de mange lodsejere, der bliver inviteret til at deltage. Det er et rigtig stort puslespil, de skal lægge. Hvis de tre nye projekter får endeligt samtykke, forventer de, at cirka 2000 hektar jord kommer til at skifte hænder, før vi er i mål, siger Frank Kargo.

De tre projekter har indtil videre fået betinget samtykke, hvilket betyder, at Landbrugsstyrelsen nu skal i dialog med lokale lodsejere for at afklare, om der er opbakning til jordfordelingen. Jordfordelingen realiseres først, hvis de lokale lodsejere nikker ja til projektet.