Babystalden trækker op, og brokgrisene trækker ned på Risgaardens yderst effektive svineproduktion.

Hos Risgaardens Svineproduktion kører det bare i produktionen. Søerne får i gennemsnit 40 grise pr. årsso. Faringsprocenten er 92 og i gennemsnit bliver der fravænnet 17,4 grise pr kuld, ud af 19,1 levendefødte. Tilvæksten i klimastaldene på Langagergaard ligger på 500 gram daglig tilvækst med et normalt foderforbrug. Den gennemsnitlige fravænningsvægt er 6,5 kg.

Babystalde giver de mindste forspring

Staldene på Langagergaard er fra 2016 og i forbindelse med nybyggeriet, blev der lavet plads til babystalde til de mindste. I babystalden bliver grisene fodret med opblødt foder i 10 dage, før de skal videre til klimastalden.

citat start

Hvede giver yverbetændelse og mavesår, søerne kan dårligt tåle det.

citat slut

- Vi vil ikke undvære babystalden. Nu er de mindste grise dem der først når 30 kg. Efter bare 10 dage her i babystalden er de så godt i gang, at de mindste overhaler de største, fortæller Martin Holch Andersen tilfreds. Der bliver fravænnet 1600 grise hver uge og der er plads til 400 i babystaldene.

- Til at starte med havde vi bøvl med babyfeederne der gik i stykker, på grund af for meget mekanik og for sart elektronik. Nu er de udskiftet til en nyere generation der holder bedre, fortæller Martin Holch Andersen, der har været med til at skubbe på udviklingen af Babyfeederen.

I klimastaldene er der indrettet forholdsvis små stier med 22 grise i hver, det giver et godt overblik, mener drifstlederen.

Hvede giver yverbetændelse

Der hvor den ellers positive driftsleder bliver negativ er, når snakken kommer til brokgrise.

- Der er to procent grise, der har brok. Vi er blevet rigtig hårde til at sortere dem fra, og vi afliver dem med det samme. Det er et frygteligt spild men der er ikke noget at gøre. Det er et helt ugehold der ryger, og det er træls. Jeg syntes, at man skal gøre noget ved det i avlen, siger Martin Holch Andersen, der er sikker på at brok er arveligt.

På Risgaardens Svineproduktion blandes alt foder selv. Til søerne bruges byg og ingen hvede, for at fremme mavesundheden. For at få energiindholdet i blandingen op, blandes der lidt majs i foderet.

- Nu har vi kørt uden hvede i seks år og vi vender ikke tilbage. Hvede giver yverbetændelse og mavesår, søerne kan dårligt tåle det, men til smågrisene er det godt, siger Martin Holch Andersen. Han har også en klar holdning til medicinering over drikkevandet.

- Jeg vil ikke have det larm fra dyserne ude på gangen, afslutter driftslederen.

Det bringer os tilbage til fokus på ro og stressfri håndtering. På Risgaarden skal de have ros for at grisene har det godt.