Nyt system til opblødt foder giver flere muligheder

Hos Klaus Pedersens grise på Heinemosegaard fodrer man med Agrisys automatiske fodersystem, der tilsætter vand nede ved trugene.

Efter ti år med et system, som Klaus Pedersen ikke var helt tilfreds med, skulle der ske noget nyt.

-Vi kiggede efter noget andet, og så foreslog dyrlægen det her system, som viste sig, at vi kunne skifte til uden at bygge hele stalden om, siger Klaus Pedersen.

Fodrer tit

Systemet virker ved, at de tørre foderblandinger blæses gennem rør med luft, og at der tilsættes vand én meter over trugene.

I trugene sidder følere, som mærker om trugene er tomme, og det betyder, at der først bliver fyldt op, når der er spist op, men det betyder også, at det altid er frisk foder, der er i trugene. Og så fodres der på stiniveau og ikke på sektionsniveau.

- Det fodrer lige så mange gange, som der er behov for. Systemet kan fodre 17-18 gange i døgnet. Så du kan fodre tit, og det er også det, der gør, at de spiser lidt mere, fortæller Klaus Pedersen.

Mulighed for at differentiere

Når der fodres på stiniveau, giver det et nemt overblik over, hvordan grisene spiser.

-Vi kan se, hvor mange gange stierne har fået foder. Det betyder, at vi kan se helt ned på stiniveau, hvis der ikke bliver spist, og så kan vi nemt se, hvor vi skal holde øje med grisene, siger han.

Det betyder også, at man nemmere kan fodre med forskellige blandinger, og man kan tilsætte forskellige mængder vand i hver sti efter behov.

- Her kan du lade være at tilsætte så meget vand til de små. Ved vådfoder har du ofte for meget vand med. Men her kan du køre en tørrere blanding til dem, siger han.

Sparer arbejdsgange

Heinemosegaard laver godt 60.000 grise om året. For Klaus Pedersen var det vigtigt at se på, hvor han kunne optimere, og det har Agrisys system vist sig at gøre på flere måder.

Først og fremmest mærker Klaus Pedersen, at systemet sparer ham for tid.

-Vi skal ikke ind og justere grisenes vægt i fodersystemet, for det gør det selv. Det er den store fordel. Det sparer nogle arbejdsgange, siger han.

Det er ifølge Klaus Pedersen for tidligt at give eksakte tal på, hvad Agrisys system har betydet i tilvækst, kroner og øre for Heinemosegaard. Men han har dog et cirkatal på tilvæksten, som er steget.

-Vi lå på omkring 430-450 gram daglig tilvækst på det andet anlæg. Nu ligger vi omkring 500 gram dagligt, siger han og tilføjer: Men det skulle gerne gøres bedre.

Samtidig kan han se et mindsket foderforbrug, efter systemet blev taget i brug i sommer.

- Det har sat foderforbruget lidt ned. Det er ikke meget, men vi kan se, det er gået ned, siger han.