Økologiske landbrug er ofte særligt udfordrede af den ildelugtende stinkbrand, der ødelægger hvedeproduktionen, men der er lys forude: forskere har fundet de DNA markører, der skal gøre det muligt at forædle en resistent hvedesort.

Svampesygdommen stinkbrand er en plage for hvedeproducenter - den hæmmer plantevæksten, giver en dårligere frøkvalitet og får udbyttet til at lugte gennemtrængende af fisk.

Nu har en gruppe bioteknologer fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab fundet ud af, hvordan man lettere kan avle sig frem til en resistent hvedetype, der ikke bukker under for stinkbranden.

Forskerne fandt ud af, at hvis de kunne finde de DNA-markører, der fortæller om en hvedeplante har et stinkbrandsresistent gen, kan avlere og landmænd spare både tid og penge. Nu har forskerholdet så identificeret de bestemte DNA-markører, fortæller Søren K. Rasmussen, der er professor i planteforædling og står bag forskningen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind