En gordisk knude i markplanlægningen.

Sådan betegner Christian Lervad-Bach, planteavlskonsulent i Velas, udfordringer i efterårsplanlægningen hos en kunde, som sidenhen er blevet kimen til en række nye afprøvninger med at så efterafgrøder før høst. Afprøvninger, der muligvis kan afhjælpe de problemer, der er for mange landmænd med at nå deadline for efterafgrøder hvert år til september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset, hvordan vi vendte og drejede tingene, så kunne vi ikke få efterafgrøderne til at gå op. Det kunne kun lade sig gøre ved at vi prøvede at så dem før høst. Det gav så en række idéer til, hvordan vi kunne gribe den manøvre an. Der vil være flere og flere, der står med problemer med at nå at så efterafgrøder, når vejret arter sig som det gør nu, og derfor satte vi os for at finde ud af, hvordan det kunne gøres bedst, siger Christian Lervad-Bach i en pressemeddelelse fra Velas.

Derfor rådførte han kunden til at anskaffe sig en såmaskine, der netop kunne så efterafgrøderne før høst.

Laver forsøg på egen jord

Det har derfor mundet ud i, at Christian Lervad-Bach har brugt en del af sine egne 70 hektar, som han dyrker i sin fritid, til at teste mulige løsninger for etablering for kunden. Løsninger, som forhåbentlig kan bredes ud til andre landmænd med de samme udfordringer.

De første efterafgrøder såede han den 1. august, mens markerne stod flotte og ranke, mens den sidste del blev sået i slutningen af august. Derudover har han prøvet mellemafgrøder, som skal etableres inden 20. juli og stå i minimum to måneder. De tæller 2:1 i efterafgrøderegnskabet på samme måde som vintersået korn.

- Det nemmeste var, at jeg forsøgte mig ad på mine egne marker, for her ville jeg løbende kunne følge op på såningen. Og hvis det lykkes, så kan det hjælpe min ene kunde her såvel som andre. Og jeg kan simpelthen ikke anbefale noget til mine kunder, hvis ikke jeg selv ved, hvad der er rigtigt, og jeg ikke selv har haft fingrene i problematikken, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver rene marker

Behovet for at så efterafgrøder før høsten gør sig især gældende for landmænd i det midterste bælte af Jylland fra vest til øst og så nordpå. Og allerede nu kan Christian Lervad-Bach konkludere, at det er en svær manøvre at lykkes med - men bestemt ikke umulig.

- Der ser ud til, at den bedste måde at etablere efterafgrøderne på er med en jordbehandling. Men som bekendt har vi flere steder i bl.a. Jylland store udfordringer med det. Derfor er vi nødt til at finde alternativer, siger han og uddyber, at der allerede nu er klare forskelle i kvaliteten af det, der er blevet sået.

- Man kan tydeligt se, at markerne skal være rene for ukrudt, hvis de skal sås inden høst - ellers har efterafgrøden simpelthen for svært ved at komme op igennem græsset. Samtidig giver snegle også en del udfordringer, særligt når der har været meget regn som i år.

Se resultaterne i marken

Christian Lervad-Bach håber, at hans afprøvninger kan inspirere andre landmænd til at finde nye muligheder for at klare problematikken med efterafgrøderne i de kommende år.

Derfor kan enhver, der har interesse for det, komme forbi på en uformel markvandring på bedriften i Bjerringbro og se de løbende resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo nogle ting, som er gået galt, men det har jeg intet imod at vise. Vi kan lære af ting, der er gået godt, men vi kan også lære af ting, der er kikset. Så får vi en snak om, hvad der skal gøres anderledes, og forhåbentlig bliver deltagerne klogere på emnet. Det her bliver en inspirationsrundtur og ikke en prædiken - jeg lægger alle kortene på bordet, og så håber jeg, at folk lærer noget af det, siger han.

Turen i markerne foregår på Bjerring Hede 24 i Bjerringbro den 14. oktober klokken 13-15. Det kræver ingen tilmelding på forhånd, og der vil blive serveret lidt varmt og koldt at drikke undervejs.