Lyt til artiklen:

Velas: Lad være med at gamble med tidlig såning

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Det er fristende for mange planteavlere at så vintersæden før den 7. september for at kunne leve op til efterafgrødereglerne.

Men før man trækker såmaskinen ud i slutningen af august, så skal man være helt sikker på, at man ikke har problemer med græsukrudt i markerne. For hvis det er tilfældet, så kan det risikere at blive en gevaldig dyr omgang, der koster både kemi, mandskabstimer og ikke mindst udbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Ole Møller Hansen, afdelingsleder for Velas Planteavl i Søften, i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at man tænker sig rigtig godt om, før man sår korn tidligt. Ukrudtsproblemerne kan blive uoverskuelige, og samtidig kan man risikere skadedyr og svampeangreb, hvis man sår tidligt. Derfor anbefaler vi, at man kun sår tidligt, hvis man kender sin mark, eller man har konsulteret sig med sin konsulent, siger Ole Møller Hansen og uddyber, at det ligeledes er vigtigt at tidligt sået hvede etableres efter en god forfrugt f.eks. vinterraps.

- Tidlig sået hvede efter hvede vil give alt for stor risiko for goldfodsyge, som vi har set det flere steder i år.

Risikerer ekstraregning for bekæmpelse

Som udgangspunkt kræver tidlig såning, at marken både er fri for græsukrudt og har en god forfrugt. Hvis man er ramt af græsukrudt, skal man derfor udsætte såningen til 15-20. september, anbefaler Ole Møller Hansen.

- Ved at skyde såningen fra den 7. september til i stedet den 20., halverer du det græsukrudt, der vil spire frem. Så det er hammervigtigt, at man lader være med at så tidligt, hvor man har problemerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den helt store risiko ved for tidlig såning er nemlig, at der potentielt skal sprøjtes mod lus og ikke mindst græsukrudt i høje doser. Og det kan munde ud i resistensopbygning i græsserne.

- Hvis marken ikke er fri for ukrudt, så får man helt sikkert de høje omkostninger til bekæmpelse. Det værste er dog, hvis ikke man får det bekæmpet tilstrækkeligt, for så kan vi nemt se ind i tab på 20-30 hektokilo per hektar og måske mere - det kan blive et meget stort og dyrt tab, siger han.