Sæsonen for jordprøveudtagning er godt i gang. Blandt andet hos LandboNord, hvor landmændene med PlanteRådgivningens populære jordprøver er sikret et solidt og professionelt datagrundlag, så de undgår at gøde markerne forkert.

LandboNord har netop investeret i nyt udstyr, så den enkelte landmand kan være sikker på, at opgaven er i gode hænder.

Med det nye udstyr kan man undgå fejlgødskning, skriver LandboNord i en pressemeddelelse.

Ifølge organisationen er det vigtigt at få taget jordprøver.

- Vores landbrugsjord består af luft, vand, humus, mineraler og mikroorganismer, og for at vores planter kan yde optimalt, er det vigtigt, at vi giver planterne de optimale forhold med de rette mængder af næringsstoffer, så vi kan opnå topresultater. Derfor er det vigtigt at få taget jordprøver, siger Niels Bech, planteavlskonsulent hos LandboNord.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvert femte år

Han opfordrer til, at man får taget en jordprøve hvert femte år.

- Med en jordprøve får landmanden det bedste overblik over sin jords næringsstofindhold, så han ikke risikerer at få pletter med kalkmangel eller P- og K-mangel, siger Niels Bech.

En standardjordprøve hos LandboNord består af reaktionstal, fosfor, kalium og magnesium. Når jordprøverne er udtaget og analyseret, bliver resultatet automatisk læst ind i Mark Online, så de nyeste data altid ligger klar til landmandens planteavlsrådgiver. Det giver landmanden mulighed for at få udarbejdet den optimale gødningsplan til gavn for planterne og landmandens økonomi.

Derfor er jordprøverne blevet både en populær og en god investering, skriver LandboNord.

- Prøverne giver opdateret viden om landmandens jord. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan jordens sundhed er for at kunne give planterne en optimal vækst. En GPS-jordprøve koster kun 20-30 kr. pr. ha, hvis man afskriver dem over fem år, og det er mindre end en insektsprøjtning, der typisk koster 70-80 kr. i kemi, siger Niels Bech.