Selvom Palle Eriksen tjener mest på sine svin, ligger det dybt i ham, at han skal dyrke jorden. Jeg ville ikke være en rigtig landmand, hvis jeg ikke gjorde det, siger han.

Palle Eriksen sætter sig ved køkkenbordet og fylder sit glas med isvand, mens han fortæller om de tanker, han har gjort sig om sin bedrift Sofiesminde nær Aalestrup, som han siden år 2000 har drevet med svine- og planteavl. Faktisk begyndte han som selvstændig landmand syv år tidligere i 1993, da der skete et delvist generationsskifte på bedriften, og det faldt helt på plads for nu 20 år siden. Dengang var der planteavl, kvæg og svin på bedriften, men fra 2010 har Palle Eriksen lagt sin fokus i svineavlen og har i dag et sohold på mellem 1200-1250 årssøer med salg af 30-kg-grise. Selvom det er svineproduktionen, der har taget førersædet og er omdrejningspunkt for økonomien, har planteavlen en særlig plads i Palle Eriksens hjerte.

- Det ville nok give mig flere penge på bundlinjen at bortforpagte jorden og bare koncentrere mig om svineproduktionen. Men det strider mod mine tanker om, hvad det vil sige at være landmand. Jeg har en stor interesse i at dyrke jorden, og der er en stor glæde forbundet med at se en afgrøde vokse frem og få det bedst mulige udbytte. Det giver også mere variation i arbejdsopgaverne i løbet af året, og i frokoststuen får vi gode snakke om det, vi skal ud og lave i marken, siger han.

Jeg har en stor interesse i at dyrke jorden, og der er en stor glæde forbundet med at se en afgrøde vokse frem og få det bedst mulige udbytte

Intet vandproblem

Afgrødeetableringen i efteråret 2019 har været en prøvelse for mange rundt om i landet på grund af den vedvarende regn. Men Palle Eriksen har på sine marker ikke været så hårdt ramt.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind