Et storskalaforsøg med ni sorter har givet Vestjyllands Andel overraskende resultater, og nogle sorter har skilt sig positivt ud.

I den netop overståede sæson kan Vestjyllands Andel gøre status over udbytterne i storskalaforsøg på marker ved Peterslund på Mors. I alt ni sorter vårbyg, vinterhvede og raps fik æren af at blive sået i JB-5 og JB-6 jorden på den sydlige del af Mors med en femstjernet udsigt over Limfjorden. Vårbyggen overraskede med sit høje udbytte, mens vinterhveden på trods af en våd begyndelse fik reddet sig selv hjem. Og rapsen havde også sine lyspunkter, hvor en stor afstand mellem planterne nogle steder, i sidste ende gav tætte planter og pæne resultater, da mejetærskeren tog turen gennem marken. Men for at blive klogere på, hvordan det gik, og hvad resultaterne kan bruges til, skal vi en tur i tidsmaskinen og se tilbage på, hvordan sæsonen har udviklet sig.

Eliten af sorter

Hvis vi kan lave 8-10 ton i vårbyg, og knække koden til at gøre det jævnligt, så skal man til at overveje, om det kan betale sig at dyrke andenårshvede

I slutningen af maj buskede de tre vårbygsorter Raceway, Feedway og Newway sig på marken. Dengang var det ikke til at vurdere, hvilken af de tre sorter der ville klare sig bedst, og i midten af juli var billedet det samme. Ved etableringen var såsæden blandet med 40 N og samsået, så der kom til at stå cirka 225 planter pr. kvadratmeter. I alt fik vårbyggen 152 kg N, hvilket er normen for vårbyg, lyder det fra Claus Jacobsen, der er planteavlskonsulent ved Vestjyllands Andel. Han har stået for storskalaforsøget på Mors, som blev sat i værk for at få testet sorter med højt potentiale, som virksomheden over de kommende sæsoner vil tilbyde deres kunder.

- Vi stiller eliten af sorterne op mod hinanden, og så må vi se, hvem der vinder. Alt det tynde øl er sorteret væk på vej derhen, sagde han tilbage i maj.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind