Agros markskribent sætter fokus på landbrugets landevindinger fra farfarens tid med hest og traktor til nutidens effektivitet og fremtidens muligheder.

Aksel Elgaard er min farfars navn. Han er født i 1931 og arbejder stadig fuldtid på Kallestrupgaard. Han er en kæmpe kapacitet og har opbygget en imponerende viden om landbrug og i særdeleshed vores bedrift. Før høst havde vi en god snak om tiden før traktoren, hvor al markarbejdet blev udført med hestens tøjler i hånden. Det skete ikke så sjældent at karlene i marken fik koordineret det sådan, at hestene ramte læbæltet samtidig, så de lige kunne få en god snak under arbejdet.

Derefter fulgte årene, hvor traktorerne begyndte at rulle ud på de danske marker. Min oldefar Anton drev en mindre maskinstation, og var en af de første i omegnen der investerede i en traktor. En blå Ford Major Diesel. Nu blev der ikke talt ved læbæltet længere, men i stedet stimlede større forsamlinger sammen og fulgte traktorens imponerende arbejde i marken. Hestene blev skiftet ud med hestekræfter.

I dag har alle landmænd en traktor og gerne flere. Maskinerne er blevet større og kraftigere og tungere, men med den "fjerde industrielle revolution" rullende ud i disse år, er det et spørgsmål, om traktoren bliver lige så "old fashion" som heste blev, da mekaniseringen tog fart tilbage i 1900-tallet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind