Alt så ud til, at makkerparret Vagn Lundsteen og Lars Larsen dette år skulle hente verdensrekorden i hvedeudbytte hjem til Danmark. Men vejret i august spændte ben.

Vagn Lundsteen står med fjernbetjening til sin drone, som han behændigt styrer og lader svæve over hvedemarken ved Eskegaard nær Christiansfeldt. Dronen flyver og tager fotos af den hvede, der blev sået 22. august sidste år i samarbejde med Lars Larsen, der er markmand på bedriften. De seneste to år har de sammen jagtet verdensrekorden i hvedeudbytte, og i slutningen af juli så det ud til, at 2019 kunne være året, hvor det lykkedes. Siden Agro var på besøg i midten af april, er de saftige grønne hovedskud blevet til kraftige og stive aks, der med udgangen af juli bugner med kerner. Gennem hele sæsonen har de to sammen passet og plejet hveden og sørget for, at den har fået mikro- og makronæringsstoffer nok baseret på plantesaftanalyser hver 14. dag. Alt dette for at give den absolut bedste vækst og for at få det fulde potentiale ud af hveden.

- I et rekordforsøg som dette skal alle marginaler være med os. Der er ikke plads til, at noget går galt, siger Vagn Lundsteen, hvorefter han lander dronen. Efter flyveturen kan han konstatere, at der er et par pletter på marken, hvor hveden ikke har klaret sig så godt. I alt 11,5 hektar er dyrket til rekordforsøget, men der er lidt at give af, da det kun er gennemsnittet af de otte bedste hektar, der kommer til at indgå i selve rekordforsøget. Nu er det tid til at gå ind i marken og studere kornet på nært hold.

Holde den kørende

For at kunne slå rekorden i hvedeudbytte er det afgørende at holde hveden i jorden i lang tid. Med såtidspunktet den 22. august fik hveden 14 dages forspring i efteråret i forhold til det tidspunkt, hvor det er normalt at så sorten KWS Lili. Vagn Lundsteen kommer på dette tidspunkt med et gæt på, at den tidlige såning alene vil løfte udbyttet med to ton. Og i slutningen af juli - næsten et år senere - handler det om at holde hveden grøn så længe som muligt for at løfte udbyttet endnu et hak.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind