På Ny Mølle har Jeppe Jørgensen gennem 21 år prøvet topskæring, brænding og sprøjtemidler til nedvisning af sine læggekartofler. En ting står klart - der er brug for sprøjtemidlet Reglone for at skabe de bedste læggekartofler, ellers tror han, at avlen flytter ud af landet.

Store trækasser fyldt med kartofler står stablet i seks meters højde i den afkølede lagerhal på Jeppe Jørgensens bedrift. Han holder styr på, hvor de 25 forskellige sorter er placeret ved hjælp at et whiteboard, hvor han har tegnet et oversigtskort over hallen for at holde styr på, hvilke kasser der indeholder hvilke sorter.

- Jeg har lavet mit helt eget tavlesystem til at holde styr på, hvor de enkelte kartofler er, så jeg ikke skal til at flytte flere hundrede ton for at få fat i den rigtige kasse, siger han.

I den anden ende af hallen er to af hans medarbejdere i fuld sving ved transportbåndet med at sortere et læs aspargeskartofler i to forskellige størrelser. I gennemsnit bliver der sorteret omkring 20 ton om dagen, men mængden varierer meget fra lav- til højsæson. I hallen starter kølesystemet med en høj lyd og bliver ved et par minutter, for at holde temperaturen fast på 3,8 grader, så knoldene hverken spirer eller bliver udsat for frost.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind