Abonnementsartikel

Fremtiden for danske kartofler ser dyster ud, efter nedvisningsmidlet Reglone snart bliver forbudt. 2019 bliver et afgørende år, hvor alternative løsninger skal afprøves. Ingen af dem ser ud til at være så effektive som sprøjtemidlet, og det stiller branchen i en svær situation

Den danske produktion og eksport af konventionelt dyrkede kartofler kan være i fare, efter at EU-forbud mod sprøjtemidlet Reglone træder i kraft fra februar 2020. Nedvisningen af særligt læggekartofler er altafgørende, så kartoflerne standser væksten og der bliver dannet en skindfast overflade på knoldene. Og her spiller Reglone en afgørende rolle. Avlere, virksomheder og interesseorganisationer efterlyser muligheden for at anvende Reglone i en overgangsperiode indtil der er fundet et egnet alternativ, enten mekanisk eller kemisk. Produktionschef Kim Madsen fra Danespo, der producerer læggekartofler til eksportmarkeder, er også bekymret for fremtidsudsigterne.

- Det kan blive enden for danske læggekartofler og grundlaget for vores virksomhed. Vi er få firmaer i Danmark, der lever af at eksportere læggekartofler, og hvis der nogen, der er afhængige af Reglone, så er det os, siger han.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.