Det bliver svært for fødevaresektoren at anklage den nye regering for løftebrud, for ikke bare statsministerens åbningstale, men også lovkataloget viser, at der er en lang række initiativer på vej, der skal hjælpe landbruget over krisen.

Herunder ophævelsen af Randzoneloven, der skal skabe bedre rammevilkår for landbrugserhvervet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med lovforslaget bortfalder Randzonelovens krav om, at der ikke må sprøjtes, gødskes eller dyrkes på landbrugsjord langs vandløb og søer, beskyttet eller udpeget i anden lovgivning. Landmændene vil dog fortsat kunne beholde randzonerne på frivillig basis til opfyldelse af andre miljøkrav, oplyser miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Tilbagerulles

En anden lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække muliggør lempelser af de reducerede gødningsnormer. Med lovforslaget skabes hjemmel til, at miljø- og fødevareministeren årligt kan fastsætte kvælstofnormer, som herefter udmøntes i en bekendtgørelse.

Dertil kommer en tilbagerulning af det forbud mod at sprøjte og gødske på arealer beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3, som blev vedtaget i februar 2015, men som endnu ikke er trådt i kraft. Straffene for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling og mishandling af dyr skærpes. Det foreslås blandt andet at ophæve kravet om tilladelse til at anvende æglægningsbure.