Det har hele tiden været klart, at den frihandelsaftale med Mercosur-landene, som EU i øjeblikket forhandler om, vil koste europæisk landbrug dyrt.

Men hvor dyrt har EU-Kommissionen nu sat tal på i en endnu ikke offentliggjort analyse. Her forudser Kommissionen et tab, der kan ende med at være oppe imod 23 milliarder kroner årligt i landbrugsindtægter i 2020, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig vurderes det, at op til 33.000 job i landbrugssektoren kan forsvinde. De største tab kommer til at ligge i oksekødssektoren, der er særlig følsom over for en øget import fra de fire sydamerikanske lande.

Kommissionen forudser et fald i den europæiske oksekødsproduktion på op til 150.000 ton årligt i takt med et prisfald på otte procent for producenterne, hvilket vil gå særligt hårdt ud over lande som Irland, Frankrig og Storbritannien, der har stor oksekødsproduktion.

Men Kommissionen forudser en generel negativ indvirkning for landbruget på tværs af sektorer og regioner. EU-Kommissionens tal er en del mere konservative end dem, som europæisk landbrugs paraplyorganisation, COPA-COGECA, har præsenteret ind til nu. De taler om tab på syv-otte gange Kommissionens beregninger.

Fra det danske Fødevareministerium venter man nu på at se det konkrete udspil fra både EU-Kommissionen og Mercosur om, hvor store kvoter toldfri landbrugsprodukter der skal indgå i aftalen.

Men en første vurdering er, at danske landmænd vil klare sig med skindet på næsen, fordi det ser ud til, at frihandlen i blandt andet svinekødssektoren bliver relativt begrænset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Landbrug & Fødevarer frygter, at aftalen kan være et første skridt på vejen mod en meget større åbning for billigt produceret sydamerikansk svinekød, der vil drive europæiske svineavlere ud af markedet.

Samtidig advarer den danske landbrugsorganisation om, at Mercosur-landene hidtil har haft overordentligt svært ved at leve op til europæiske krav om dyrevelfærd, miljøhensyn og fødevaresikkerhed, ligesom den også frygter, at handelsblokken ikke reelt vil levere en tilsvarende åbning af deres markeder.

- Landbrug & Fødevarer er skeptisk over for, om Mercosur-landene reelt ønsker at leve op til de krav, der ligger i en frihandelsaftale. Hvis Mercosur skal have adgang til det europæiske marked, forventer vi også reel adgang den anden vej, siger Anna de Klaumann, der er teamleder for Handelspolitik og Afsætning i Landbrug & Fødevarer.

- I dag oplever flere af vores medlemsvirksomheder eksempelvis problemer med strandede container i blandt andet Argentina og Uruguay, tilføjer hun. 

Fødevareminister Henrik Høegh (V) har gjort klart over for Maskinbladet, at han støtter aftalen, selv om den også kommer til at gøre ondt på danske landmænd.