EU-Kommissionen vil spænde et sikkerhedsnet ud under de europæiske landmænd, hvis de bliver presset af store internationale handelsaftaler som den, EU lige nu er ved at forhandle med Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay.

Kommissionen foreslår, at op til 19 milliarder kroner ud af en 22 milliarder kroner stor globaliseringsfond i fremtiden skal kunne bruges på at hjælpe europæiske landmænd med at omlægge produktionen, søge job eller omskole sig, hvis de ikke kan klare sig i den øgede konkurrence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overgangsstøtten vil kunne aktiveres, når Kommissionen kan spore store fald i handlen i specifikke europæiske landbrugssektorer, og når konsekvenserne af sådanne fald kan ses ved, at landmændene i de ramte sektorer må dreje nøglen om. Medlemslandene vil kunne søge om støtten op til tre år efter, en international handelsaftale er blevet aktiveret, og de vil selv skulle matche pengeposen fra EU med et lignende beløb.

Europæiske landmænd står til at tabe mellem en og tre milliarder euro (7,5 – 22 milliarder kroner) alene som følge af Mercosur-aftalen, hvis frihandlen bliver en realitet, vurderer Kommissionen i en konsekvensanalyse. Særligt oksekøds- og fjerkræssektoren vil blive hårdt ramt.

Forslaget fra Kommissionen skal nu behandles af de europæiske ministre og EU-parlamentarikerne.