Det er en historisk og dramatisk dag, europæerne er stået op til. Pundet er faldet drastisk her til morgen og det har betydning for dansk eksport til Storbritannien, der for fødevareklyngens vedkommende sidste år tegnede sig for knap 13 mia. kroner. Faldet i pundet er det største i 40 år.

- Dansk eksport til Storbritannien vil øjeblikkeligt blive ramt på indtjeningen på grund af det kraftige fald i pundet. I de kommende måneder risikerer vi at blive ramt af den store usikkerhed, der kan påvirke væksten negativt. Den største bekymring er dog risikoen for administrative byrder og i værste fald en toldmur, som vil kunne få negativ indflydelse på den danske eksport til Storbritannien på sigt, vurderer Landbrug & Fødevarers cheføkonom Frank Øland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I de kommende måneder risikerer vi at blive ramt af den store usikkerhed, der kan påvirke væksten negativt.,

Frank Øland, cheføkonom Landbrug & Fødevarer

Pundets historiske fald vidner om den meget store usikkerhed, der er i øjeblikket. Men selvom det ser dramatisk ud, vurderer Frank Øland, at vi snart vil se stabilitet igen.

- Det er en historisk og dramatisk situation, og de store fald i pundet og på aktiemarkederne tydeliggør i høj grad den usikkerhed, briternes exit medfører. Selvom usikkerheden omkring briternes plads i verden, kommer til at tage lang tid at få afklaret, så vil der sandsynligvis komme lidt mere ro på de finansielle markeder allerede i næste uge.

Der vil gå lang tid, før der komme svar på alle de spørgsmål, som afstemningen giver, men virksomheder i hele EU har brug for afklaring. Alene Danmark eksporterede samlet for 39 milliarder kroner til Storbritannien i 2015.

- Det er afgørende, at politikerne i Storbritannien og EU nu går ud og beroliger markederne, og signalerer, at de vil arbejde for en god løsning, der understøtter samhandlen mellem EU og Storbritannien bedst muligt. Vi har brug for stærke politiske signaler, siger Frank Øland.