- Vi kan være stolte af, at vi er verdensmestre i næringsstofhusholdning, men prisen er blevet alt for høj. Vi skal have fokus væk fra tildeling på arealerne og i stedet lægge fokus ud i vandmiljøet, i de kystnære farvande og indre fjorde, sagde Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteavl i sin beretning på Landsplanteavlsmødet.

Han efterlyste derfor svar på nogle helt centrale spørgsmål:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvad er tilstanden og målsætningen ude i vandmiljøet?

- Er kvælstof fra landbruget en afgørende faktor?

- Kan man gøre fjorden eller bæltet mere robust med tiltag ude i vandmiljøet, spurgte han.

Optimal gødskning

Planteavlerne mener, at alle, der udleder til et åbent farvand med stor vandudskiftning skal have lov til at gøde deres marker optimalt.

- Og hvis det viser sig, at kvælstofudledningen skal reduceres nogle steder, må man identificere kilderne og stille krav til udledningen i stedet for bare at reducere gødskningsnormerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lad det være op til den enkelte landmand eller flere landmænd i et opland, hvordan man vil overholde en udledningskvote. Lad os vælge mellem omkostningseffektive virkemidler som minivådområder, intelligente randzoner og tidlig såning af vintersæd, der - og kun der - hvor det er nødvendigt, siger han.

Og så efterlyser han en belønning for god driftsledelse og håndværk.

- Og motivér os positivt til at gøre tingene bedre. Videncentret for Landbrug gør sammen med forskningen en stor indsats for at udvikle nye, omkostningseffektive virkemidler, både ude i vandmiljøet og på land. Så kære Ida Auken: Lad nu være med at snakke om, at vi skal fordele en regning, opfordrede han.

Og netop det med at fordele en regning havde inspireret Torben Hansen til at omskrive en gammel Peter Belli-slager fra 1978.

- Vi må sige: For vores professionelle og effektive landbrug, der producerer råvarer i verdensklasse: Ingen regning! For de arbejdspladser, som vi skaber: Ingen regning! For de fortsat stigende eksportindtægter fra landbruget - der er der bare ingen regning. Derfor Ida: Alt er betalt! Så skal vi ikke bare se at komme i gang, sagde Torben Hansen.