Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Største Manitou spøger på gammel herreborg

7. apr. | Indrykket af Scantruck A/S

Den grå dame har fået selskab af den røde teleskoplæsser på Borreby Herreborg

Del artiklen:

Det spøger på Borreby. Borreby Herreborg fire kilometer syd for Skælskør er en af Danmarks blot fem herreborge, og der sker ting og sager i skumringen og de mørke timer på det 467 år gamle gods. Den grå dame huserer i aftentimerne. Om dagen står en rød Manitou-teleskoplæsser for spøgeriet og de uforklarlige hændelser.

En af de ting, det kan være vanskeligt at forstå er, at én ny Manitou MLT1041-145 PS+ L kan gøre det ud for to teleskoplæssere af et andet mærke.

”Men det kan den altså. Den nye maskine får hjælp af en frontlæsser, som vi ikke har brugt så meget tidligere, og så kan vi altså klare alle opgaverne med blot en enkelt Manitou-teleskoplæsser”, forklarer Jacob Rasmussen. Han er driftsleder på Borreby Herreborg, som har været i familien Castenschiolds eje siden 1783.

I dag er det godsejer, kammerherre Joachim Castenschiold, der er borgherre som ottende generation af slægten på Borreby. Sammen med sin hustru Vibe og med Jacob Rasmussen som driftsleder driver han i dag Borreby primært som landbrugsvirksomhed. Og så har den skuespilleruddannede godsejer tillige sit eget højt respekterede Borreby Teater med plads til 450 tilskuere i et teaterrum, som er kaldt Danmarks smukkeste.

 

Rædslernes Borg

Joachim Castenschiold har flere gange i efterårsferier inviteret til besøg på ”Rædslernes Borg”, hvor stedets tidligere beboere er vendt tilbage efter nogle hundrede år, og Borrebys gamle spøgelser er dukket frem af skyggerne.

Når den røde maskine ikke kæmper om opmærksomheden med den grå dame, klarer den en række forskellige opgaver på godset. MLT1041-145 PS+ L er den største i Manitous serie af landbrugsteleskoplæssere med en løftehøjde på 10 meter og kapacitet til 4,1 tons. Udskuddet til 10 meter kommer blandt andet i anvendelse, når der skal lægges korn op i højden.

”Vi har købt maskinen med meget udstyr, som vi fandt frem til sammen med Scantrucks salgskonsulent Michael Lehnshøj. Blandt andet har vi fået en overfaldsgrab til at samle affald op ude på marken og en Elkær-hegnsklipper til at klippe langs markvejene. Scantruck A/S har også leveret maskinen med entreprenør-dæk. Den skal kun i marken i sommerhalvåret, og vi opnår bedre kørekomfort med entreprenør-dækkene”, siger driftsleder Jacob Rasmussen.


Masser af halm til varme

Borreby dyrker 1249 hektar jord, som bruges til planteavl med konventionelle afgrøder.

”Vi laver masser af halm, som vi bruger teleskoplæsseren til at læsse og håndtere, når vi leverer til varmeværkerne i Halsskov og Slagelse. Den fodrer også vores eget halmfyr. Borreby Herreborg har halmvarme i alle bygninger. Blandt andet gulvvarme i den 1000 kvadratmeter store teatersal, og varmen løber også over i selve slottet. I høsttiden bruger vi maskinen til at bunke på kornlagrene og til at læsse”, forklarer Jacob Rasmussen.

Den vestsjællandske herreborg har også fået maskinen udrustet med centralsmøring.


Perfekt aftale

”Teleskoplæsseren bruges af alle forskellige medarbejdere, og vi vil gerne sikre, at det ikke går ud over vedligeholdelsen. Og så gør centralsmøringen det nemt at sikre, at alle smøresteder altid får det, de skal have. Tillige har vi købt en serviceaftale hos Scantruck, og den fungerer perfekt”, fortæller Jacob Rasmussen.

Driftslederen var i øvrigt godt kendt med Manitou-maskiner, da det kom på tale at udskifte de to gamle teleskoplæssere. Inden Jacob Rasmussen for otte år siden gjorde sin entré på Borreby Herreborg, arbejdede han på et nabo-gods, hvor der også blev kørt med Manitou.


Billedtekster:
1. Manitous største landbrugsteleskoplæsser, MLT1041-145 PS+ L i statelige omgivelser på Borreby Herreborg.
2. Driftsleder Jacob Rasmussen kendte Manitou-maskinerne udmærket, da han for otte år siden kom til Borreby Herreborg. Han kom fra nabo-godset, hvor der også blev kørt med Manitou.
3. Den nye Manitou i idylliske omgivelser, som bliver anderledes dystre i efterårsferierne, hvor de gamle spøgelser for alvor gi’r den gas.
4. Driftsleder Jacob Rasmussen er begejstret for mange små detaljer ved den nye teleskoplæsser. Blandt andet at Manitou nøjes med et enkelt trin til kabinen, og at trinet tilmed er integreret i maskinens karosseri og dermed sikkert at gå både op og ned ad.
5. Manitou MLT1041-145 PS+ L med ballespyd, som bruges flittigt på Borreby Herreborg, som har en stor produktion af halm både til eget halmfyr og til varmeværker.
6. På vej til at læsse halm i Borreby Herreborgs eget halmfyr, som sikrer varme i alle bygningerne.
7. MLT1041-145 PS+ L med eget våbenskjold.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser

Udvalgte PARTNERS arrangementer