Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Enhedslisten protesterer mod glyphosat-forlængelse

Af Dan Bjerring, Christiansborg - 29. jun. 2016 KL. 14:36

- Forlængelsen af den farlige sprøjtegift viser blot, at EU er gennemsyret af industriens og landbrugets interesser frem for hensyn til befolkningens sundhed, mener Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, er stærkt utilfreds med, at EU-Kommissionen har forlænget godkendelsen af glyphosat, som blandt andet findes i RoundUp, med 18 måneder.

Stoffet anklages af FN for at være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, mens EU's godkendelsesmyndighed EFSA ikke har fundet behov for et forbud.

Imidlertid har Kommissionen gennemtrumfet fortsat brug af glyphosat, fordi der ikke i medlemslandene har kunnet opnås det fornødne kvalificerede flertal for enten en forlængelse eller et forbud.

Stop nu

- Man skulle have sagt stop nu. Forlængelsen af den farlige sprøjtegift viser blot, at EU er gennemsyret af industriens og landbrugets interesser frem for hensyn til befolkningens sundhed.

RoundUp anklages for både at kunne være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, og det er helt skandaløst, at man på den måde gambler med folkesundheden for at fremme miljøskadeligt landbrug. Kommissionen har nu fire gange forsøgt at få opbakning til en stadig kortere forlængelse, men det er blevet afvist hver gang. Efterfølgende har kommissionen så brugt sin ret til at trumfe en beslutning igennem. Det er sørgeligt, siger Søren Egge Rasmussen, der gerne havde set det overladt til de enkelte lande, hvilke regler, der skal gælde, ligesom det er sket omkring GMO.

Forsigtighed

Han understreger, at godkendelsen af RoundUp ikke alene skal ses i sammenhæng med glyphosat, men i sammenhæng med de hjælpestoffer, der er blandet i sprøjtemidlet:

- Et af hjælpestofferne er af Kommissionen taget ud af forlængelsen. Det er hjælpestofferne, der gør, at eksperterne er uenige om, hvor farligt det er. Der kan være forskel på sammensætningen af RoundUp i de forskellige lande. Der er et forsigtighedsprincip, som bør sættes i højsædet, i stedet for at det er landbrugets kortsigtede interesser, der vægtes, siger Søren Egge Rassmussen til Maskinbladet.

Dårlig landmandsskik

Enhedslisten vil fortsat arbejde for at få forbudt RoundUp både i landbruget og i private haver, men i første omgang vil indsatsen blive koncentreret omkring et forbud for brug af RoundUp helt op til høsten, fordi giften i følge Søren Egge Rasmussen overføres til fødevarerne:

- Vi skal sikre høj fødevaresikkerhed og beskytte befolkningen mod kræftfremkaldende og hormonforstyrende stoffer, derfor skal RoundUp forbydes. Det er dårlig landmandsskik, når man i Danmark holder fast i retten til at sprøjte kornet, for at få det til at tvangsmodne. Den anvendelse er i andre lande ikke tilladt, slutter Søren Egge Rasmussen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame