Lyt til artiklen:

Økologisk Landsforening: Skuffende finanslovsforslag

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Man skal lede længe efter nye midler til at fremme økologi i det finanslovsudspil, som regeringen har præsenteret torsdag, og det får Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening op af stolen.

- Finansloven for 2024 er renset for nye midler til at fremme økologi. Det er både skuffende og stærkt problematisk, at regeringen ikke handler, som den taler og afsætter midler til at nå det økologiske fordoblingsmål, som er formuleret i landbrugsaftalen, siger Sybille Kyed i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det erklærede politiske mål er, at 30 procent af landbrugsarealet er økologisk i 2030, og det kræver en indsats, mener Økologisk Landsforening.

Finanslovsudspil med grønne penge og fokus på dyrevelfærd

Se også:

Finanslovsudspil med grønne penge og fokus på dyrevelfærd

- De seneste år med et mere usikkert marked og inflation har kun understreget, hvor vigtigt det er at investere i økologien, så den kan skabe en stærk position for det danske landbrug. Markedet er under hårdt pres, og det kræver handling at rette det op, hvis regeringen skal gøre sig håb om at indfri fordoblingsmålet, lyder det fra Sybille Kyed, der tilføjer:

- Danmark går glip af alle de gevinster, som økologien bidrager med, hvis politikerne ikke vil investere i økologien. Det samme gør vores klima, miljø, drikkevand og husdyr. Det handler både om at fjerne markedsbarrierer og sikre en faglig udvikling, så økologien bliver endnu stærkere. Økologi er det bedste bud på en sikker og ansvarlig fremtid for dansk fødevareforsyning.

Sybille Kyed peger også på at økologien står som et vigtigt redskab i omstillingen af landbruget, og at økologi blandt andet sparer vandmiljøet for kvælstof og giver lavere CO2e emissioner pr. hektar.