Lyt til artiklen:

Søren Pape presser på for at få de slettede SMS´er genskabt

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Under afhøringerne i Minkkommissionen kom det frem, at SMS´erne mellem statsminister Mette Frederiksen og departementschef Barbara Bertelsen var blevet slettet automatisk. Dengang forsøgte Rigspolitiet at genskabe korrespondancen, men uden held. Offentligheden fik også at vide, at FE forgæves havde gjort samme forsøg.

Nu viser det sig, at FE-tjenestens Center for Cybersikkerhed ikke gjorde forsøget, da tjenesten ikke havde lovhjemmel til at genskabe korrespondancen. De nye oplysninger, som avisen B.T. har gravet frem gennem aktindsigt, får Søren Pape, formand for de konservative op i det røde felt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partiet vil nu fremsætte et beslutningsforslag, der skal give Forsvarets Efterretningstjeneste lovhjemmel og dermed mulighed for at gøre forsøget.

På Facebook skriver Søren Pape om SMS-sagen:

- FE kunne potentielt godt have hjulpet med at genskabe SMS'erne. Men af en eller anden grund blev de aldrig spurgt. Det er intet mindre end forrykt. Men det stopper ikke her. For det viser sig, at FE faktisk slet ikke har haft lovhjemmel til at forsøge at genskabe SMS' erne. Men også det blev forsøgt skjult. Daværende forsvarsminister Trine Bramsen fjernede eksempelvis oplysningen om den manglende lovhjemmel i et svar til Folketingets Retsudvalg - selvom FE gjorde ministeren opmærksom på problemet, skriver Søren Pape.

Center for Sikkerhed og Operationer under FE skriver om sagen 26. november 2021, at de ikke er blevet anmodet overhovedet at undersøge på de er i besiddelse af data, der potentielt kunne indeholde alle eller visse data f de relevante SMS-korrespondance.

"Det kan i øvrigt oplyses, at CFCS (Center for Cybersikkerhed) ikke har hjemmel til at se efter indholdsdata, som måtte ligge i CFCS´sensornetværk, for at undersøge, om der i sensornetværket eventuelt er oplysninger af relevans for granskningskommissionens (red. også kaldet Minkkommissionens) opgave".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er først muligt for de Konservative og andre partier med samme ærinde at fremsætte beslutningsforslaget om lovhjemmel til FE i det nye folketingsår i oktober, hvor Folketinget mødes igen.

SMS´erne fra minksagen skal genskabes

Se også:

SMS´erne fra minksagen skal genskabes

Hån mod danske minkavlere

Foreningen Danske Mink er ligesom Søren Pape rystet over de nye oplysninger, som er kommet frem i SMS-sagen.

- Vi må på det kraftigste opfordre folketingets partier til nu at sikre, dels at forløbet omkring SMS'erne bliver fuldt ud belyst, herunder hvem der i embedsværket må have været ansvarlige for udeladelserne, dels, og især, at sikre at de slettede SMS'er nu kan komme for dagens lys, skriver formanden for foreningen, Louise Simonsen i en pressemeddelelse.

Danske Mink mener det er en hån mod både de danske minkavlere og befolkningen, hvis det lykkes at skjule sandheden om, hvad der blev skrevet frem og tilbage i SMS i de afgørende dage op til beslutningen om at nedlukke minkerhvervet.

Nye retningslinjer for embedsmænd og ministre: Bør ikke slette sms'er

Se også:

Nye retningslinjer for embedsmænd og ministre: Bør ikke slette sms'er