Lyt til artiklen:

Heste aflivet efter udbrud af hesteherpes

00:00
Hastighed: ???x
01:52

I Fredensborg på Nordsjælland har et udbrud af hesteherpes EHV-1 ramt en gård med heste. Ifølge TV 2 Kosmopol er tre heste blevet aflivet og flere heste har været ramt med mere eller mindre alvorlige følger af sygdommen. Men det er uvist, hvor mange heste, der præcist er smittet.

- Ved at tage hestenes temperatur flere gange dagligt kan vi få en indikation, og vi ved fra andre udbrud, at de fleste heste i en stald bliver smittet, også selvom de ikke alle får sygdomssymptomer, siger dyrlæge Karsten Key, der leder i den mobile hesteklinik iKeyVet til TV 2 Kosmopol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at der er meget lidt at gøre, når sygdommen har ramt. Der findes nemlig ikke nogen behandling med bevist effekt.

Udover feber og snottet mule kan de smittede heste også ende med nervelammelser.

Hesteherpes ved to europæiske stævner

I den ramte stald forsøger man at tage alle forholdsregler for at sikre, at smitten ikke spreder sig til andre stalde.

Det er dog ikke kun på Nordsjælland, at heste lige nu bliver smittet med herpesvirus. Dansk Rideforbund skriver på deres hjemmeside, at der er konstateret hesteherpes EHV-1 ved to stævner i Europa. Det er i Oliva Nova i Spanien og Lier i Belgien.

Stævnet i Spanien har haft fem danske ryttere til start hvoraf to er bosat i Danmark. Dansk Rideforbund oplyser, at de er i tæt dialog med deltagerne, og at der indtil videre ikke er nogle af hestene, der udviser symptomer på sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stævnet i Belgien har haft to danske deltagere til start, og dem er forbundet også i kontakt med.

Dansk Rideforbund har samlet gode råd til, hvordan man skal forholde sig, og hvad man skal gøre, hvis der er mistanke om hesteherpes.