Lyt til artiklen:

Undersøgelse: Unge vil reducere kødforbrug politisk.

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Den yngre del af befolkningen er i langt højere grad end den ældre i gang med selv at omstille deres kostvaner i retning af mindre kød på tallerkenerne i form af ugentlige, kødfrie dage. De ønsker også i højere grad politisk handling for at fremme omstillingen. Det viser Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forenings årlige undersøgelse om danskernes holdning til kød. Det skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Blandt alle aldersgrupper er det 18 procent der lever overvejende eller helt vegetarisk, mens det blandt de 18-34-årige er 30 procent. Desuden har knapt 60 procent af dem under 35 svaret, at de spiser vegetarisk aftensmad en eller flere gange ugentligt. Hvis man taler frokostmåltider er tallet lige under 70 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Coops analysechef Lars Aarup mener, at tallene er et udtryk for en naturlig udvikling i danskernes kostvaner, ikke mindst blandt yngre mennesker.

- Det er sjette år i træk, at vi laver denne undersøgelse, og hvert år har vi set, at det er den yngre del af befolkningen, der er mest villige til at omlægge kosten. I år ser vi en stigning i andelen af fleksitarer på tværs af alle aldersgrupper, men det er stadig de unge, der driver udviklingen, hvor de ældre er lidt mere konservative, forklarer han.

Politisk ansvar

Det er også i den yngre gruppe, at over halvdelen mener, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres. Samtidig har 60 procent. af de adspurgte under 35 år svaret, at de enten "i nogen grad", "i høj grad" eller "i meget høj grad" ønsker selv at spise mindre kød, end de gør i dag.

Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl, mener, at undersøgelsen tegner et billede af, at befolkningen, særligt den yngre del, gerne ser politisk handling for at understøtte den reduktion af kødforbruget, de allerede selv er i gang med.

- Undersøgelsen viser, at danskerne selv gerne vil spise grønnere, men også, at de forventer, at politikerne skaber gode rammer for en grønnere kost ved at investere i erhvervsudvikling og ved at sætte klimamålsætninger for de offentlige køkkener. Vi håber derfor, at politikerne tager ansvaret på sig. Det forventer befolkningen, og især de unge, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Coop Analyse har desuden spurgt, om Folketinget bør indføre en national målsætning om CO2-reduktion for maden i de offentlige køkkener. Her erklærer blot 16 % af den yngre aldersgruppe sig helt eller delvist uenige, mens 44 % er helt eller delvist enige.