JCB TM 220 Agri er en kompakt læsser, der takket være teleskoparmen læsser selv meget høje fuldfoderblandere. Kabinen giver fantastisk overblik, men kan være besværlig at stige ned af

Landbruget har for længst taget teleskoplæsseren til sig, og på mange moderne kvægbrug kører den langarmede læssemaskine flere timer end bedriftens traktorer. De første teleskoplæssere hentede landbruget direkte i byggeindustrien, men da maskinerne ikke var konstrueret til det hårde arbejde på landet, blev der betalt dyre lærepenge.

Producenter af teleskoplæssere så hurtigt potentialet i landbruget og udviklede deciderede landbrugsmodeller, som havde kraftigere motorer og bedre hydraulik samt aksler, der kunne honorere de krav, som landbruget stiller. En af de producenter, som har et bredt produktsortiment til landbruget, er engelske JCB, og i denne udgave af PowerGear tester vi den gule TM 220 Agri.

Maskinen er en kompakt og knækstyret læsser, som har hydrostatisk transmission og en maksimal løftehøjde på små fem meter.

Fantastisk udsyn

I modsætning til de større teleskoplæssere fra JCB, som har motoren placeret på højre side af læsseren, har TM 220 Agri motoren liggende bag ved førerhuset. Der er tre trin op i TM 220, og den brede dør gør det let at komme ind i kabinen.

Placeret i sædet har jeg et godt udsyn hele vejen omkring maskinen, og i modsætning til maskiner med motoren placeret på højre side, så er der på TM 220 frit udsyn til både højre for- og baghjul.

Monteret med 400 millimeter brede dæk har læsseren en totalbredde på 190 centimeter. Det gør maskinen velegnet til at muge ud i kalvebokse og i ældre stalde med dybstrøelse. Udsynet til alle hjørner af maskinen gør det let at manøvrere med den, og det minimerer risikoen for, at jeg laver skader på hverken bygninger eller maskine.

Et enkelt sted er udsynet dog for dårligt, og det er skråt opad. Kabinen er udstyret med en rude i taget, men den er ikke stor, og imellem den og forruden er der en stor blind vinkel, hvor det er umulig at se redskabet på læsseren.

Som på andre knækstyrede maskiner skal jeg lige blive dus med læsseren og være klar over, hvordan redskabet eller en bigballe på læsseren reagerer, når jeg manøvrerer rundt med den.

Lodrette trin kræver opmærksomhed

De tre trin op i kabinen er skridsikre og fungerer vældigt godt, når jeg skal ind i kabinen. Men når jeg forlader kabinen, er der en tendens til, at fødderne snubler over hinanden. Grunden til det er, at trinene er placeret meget lodret over hinanden, så man skal faktisk stige baglæns ud af kabinen for at komme sikkert ned.

Det kunne JCB let gøre bedre. For på trods af maskinens beskedne bredde er der plads til at rykke det nederste trin ud, så der bliver en mere naturlig ganglinje ud af kabinen.

Når vi er ved kritikken, så kan det godt undre mig en smule, at den tykke gummimåtte i bunden af kabinen har en kraftig forhøjning hele vejen rundt. Det betyder, at eventuel vand i bunden ikke løber ud, men skal tørres op.

Specielt med det arbejde, som TM 220 Agri udsættes for, vil det være rart at kunne skylle skidt og møg ud med en vandslange.

Når det er sagt, så er kabinen på TM 220 en fin arbejdsplads, hvor betjeningen er samlet i et kørehåndtag. Med håndtaget styrer jeg ikke blot redskabet og teleskop-bommen. Jeg vælger også kørselsretning og skifter mellem højt og lavt gear.

Præcis manøvrering

Når man som bruger har valgt kørselsretning, kører man maskinen med en kørepedal, der både giver gas og øger udvekslingen i transmissionen. I laveste gear kører maskinen fra nul til seks kilometer i timen, mens den i højt gear kan køre 20 kilometer i timen. Som ekstraudstyr var den testede maskine udstyret med et decideret landevejsgear, hvor hastigheden kan komme op på 40 kilometer i timen.

Skift til landevejsgearet sker med en el-kontakt. Men man skal være opmærksom på, at skiftet kun kan foretages, når maskinen stå stille.

Derimod kan jeg når som helst skifte mellem de to øvrige gearområder. Det gør det let at skifte ned, når skovlen skal fyldes - og op igen, når der er mindre belastning og behov for hurtig transport. Kontakterne til gearskiftet sider godt placeret på kørehåndtaget, og selve skiftet er så blødt at det knapt nok registreres.

Min oplevelse af kørepedalen er, at den giver mig god kontrol med maskinen, og det er yderst sjældent, at jeg behøver at anvende bremsen, for at bringe læsseren til standsning.

I ensilagestakken og ved håndtering af bigballer er der rigelig med trækkraft i transmissionen, men det er ikke en transmission der er konstrueret til at knokkeltrække, og derfor er LM 220 Agri ikke velegnet til at trække en stor halmvogn i marken.

Harmonisk maskine trods 75 hestekræfter

JCB LM 220 Agri drives af en firecylindret Deutz motor på 75 hestekræfter. Motoren er luftkølet og har et moment på 250 newtonmeter.

Motorhjelmen åbner højt og giver fri adgang til at servicere motoren. Luftfilter, brændstoffilter og motoroliefilter sidder nærmest på rad og række, og et skueglas gør det let at kontrollere niveauet på hydraulikolien.

Læsseren har en egenvægt på godt seks ton og en løftekapacitet på 2.2 ton. Med de karakteristika virker en motor på 75 heste ikke imponerende. Men under prøvekørslen, hvor der blandt andet blev læsset ensilage, savnede jeg ikke effekt og alt i alt virker LM 220 som en harmonisk maskine.

Stabler seks baller

Løftekapaciteten på de 2,2 ton er med teleskop-armen i inderste position. Udskuddet er på 1,20 meter, og når det anvendes, reduceres løftekapaciteten til cirka 1,5 ton. Ved maksimal løfthøjde løftes pallegafler eller ballespyd op i 4,4 meters højde.

Hvis jeg kører med to bigballer ad gangen, magter den lille englænder at sætte seks bigballer oven på hinanden. Det er ret godt.

Maskinen har hydraulisk parallelføring på redskabsfæstet. Det betyder, at man for eksempel ikke kommer til at tippe kraftfoderet bag ud over skovlen, når fuldfodervognen læsses.

Under testen, hvor vi blandt andet lod maskinen arbejde med halmballer, fik parallelføringen halmspyddene til at hælde en anelse fremad. Derfor var det nødvendigt at korrigere lidt på redskabstiltet for at minimere risikoen for, at ballerne gled af.

Kontakterne i kørehåndtaget giver en fin føling med redskabet, og når jeg vipper en præcis mængde kraftfoder ned i fuldfoderblanderen, er jeg rigtig glad for den gode proportionalitet, der er i ventilerne.

Teleskoparmen og hovedet med redskabsfæstet virker solidt, og vidner om at JCB har produceret teleskoplæsser i mere ned 30 år.

Mellemmaskine med stor ydelse

JCB TM 220 er hverken en minilæsser eller en fuldvoksen teleskoplæsser. I forhold til de helt små maskiner giver sporvidden på knapt to meter TM 220 en hel anden stabilitet.

Når man kører med store halmballer, eller skovlen er fyldt af ensilage, skal man selvfølgelig være bevidst om, at det er en knækstyret læsser man kører med. Der vil altid være en øget risiko for, at læsseren vælter, hvis maskinen knækkes sammen samtidig med, at redskabet er højt hævet.

Med JCB TM 220 får landmanden en maskine der både kan læsse de store fuldfodervogne og som også kan komme ind i de fleste bygninger. Den er hurtig på vejen og kan derfor også anvendes i marken.

Den testede maskine var monteret med SRS, som er hydraulisk bomaffjedring. For at aktivere affjedringen skal bommen sænkes helt i bund, samtidig med at kontakten aktiveres. Men på den model, vi testede, var det ikke altid lige let at aktivere systemet. Under transport var der ingen tvivl om, at det gav bedre komfort og stort set eliminerede de nikkebevægelser, der er karakteristiske for læssemaskiner.

Skal læsseren udelukkende anvendes hjemme på ejendommen, ser jeg umiddelbart ingen grund til at ofre penge på affjedringen.

Plusser

Udsyn til alle sider og redskabsfæste

Gearskift på kørehåndtaget

Føling med maskine i kørepedal

Manøvredygtighed

Stærk læssebom

Minusser

Udsyn til læsser i top

Lodrette trin

Vinkel på parallelstyring med gafler monteret

Kørehåndtag ikke integreret i sæde

Lydniveau i kabinen

Stilstand tomgang                                                    64,9

Stilstand tomgang m. blæser på max.                 76,7

Stilstand max. gas                                                    82,7

Transport v. 35 km/t                                                 84,6

Lydniveau målt i dBA ca. 20 centimeter foran fører.

Tekniske specifikationer

Motor                                                                            Deutz

Type                                                                              TD2011

Antal cylindre                                                             4

Volumen, l.                                                                  3,6

Effekt, kW/hk                                                             56/75

Moment, Nm v. 1700 o/min                                     250

Transmission                                                             hydraulisk

Antal gear                                                                   2

Hastighed, km/t                                                         0-20

3. gear med 40 km/t                                                  ekstraudstyr

Vægt, kg                                                                       6.040

Højde cm.                                                                     268

Bredde, cm.                                                                 190

Venderadius, m.                                                         4,43

Rækkevidde fra foraksel, m.                                   1,22

Løftehøjde til pinbolt, m.                                         4,43

Max løftekapacitet, kg.                                             2.200

Det koster JCB TM 220 Agri

Pris på testet maskine inkl. ekstraudstyr:

Pris basismaskine                                                    476.000

Aircondition                                                                18.000

40 km/t transmission                                               16.000

SRS Smooth-ride system (bomaffjedring)           16.900

Pris i alt for den testede maskine                         526.900

Importørkommentar

Af Torben Nielsen, direktør, Nicolaisen og Larsen Landpower

Vi er meget glade for den store interesse, der allerede er for denne maskine hos vores kunder. JCB Telemaster serien, som udover TM 220 også findes i en større TM 310S og en mindre TM 180, er især interessant for kunder, der værdsætter at sidde højt og i midten af maskinen med det overblik, som det giver. Med den almindelige teleskoplæsser får man lidt større løfteevne, rækkevidde og stabilitet.

Som det ses i testen er TM 220 en kraftfuld maskine, der er designet og bygget til også at kunne skubbe/trække under svære forhold takket være det permanente firehjulstræk og automatisk differentialespærring i akslerne.

Vi anerkender at gulvet i kabinen er en anelse højere ude ved døren. Men fordelen er, at løse genstande, som for eksempel trækbolte og lignende ikke så let triller ud. Når der skal vaskes gulv, kan en lille klods under højre baghjul sikre, at vandet løber ud.

Trinene op til kabinen er lidt stejle. Det er for at undgå en eventuel påkørsel, når man drejer/knækker maskinen. Det nederste trin kunne godt bygges længere ud, men det er min fornemmelse, at en adræt kunde nemt kan komme ned fra maskinen uden at komme til skade.

Bemærk, på grund af tekniske vanskeligheder har vi først tv-indslaget af testen klar mandag d. 17. oktober. Vi beklager.