Der er efter alt at dømme ingen sammenhæng mellem, hvor sund økonomien hos landbrugskunder er, og så hvor meget de skal betale i bidragssats på deres realkreditlån.

Det viser en analyse lavet af rådgivningsvirksomheden Agrocura for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agrocura har gennemgået mere end 200 sønderjyske landmænds økonomi og set på deres bidragssatser. På få år er de fordoblet og ligger i gennemsnit på 0,92 procent.

- Vi hører hele tiden fra realkreditsektoren, at stigende kapitalkrav betyder, at den er nødt til at hæve priserne. Så er det påfaldende, at det ikke slår igennem, så økonomisk stærke landmænd slipper billigere og økonomisk svage skal betale mere, siger analytiker i Agrocura Troels Schmidt.

Store konsekvenser

Videncentret for Landbrug lavede i oktober 2012 beregninger, der viste, at for hvert procentpoint bidragssatser og rentemarginaler sættes op, falder indtjeningen med 175.000 kroner på en gennemsnitlig heltidsbedrift.

Beregningerne viste også, at 630 landbrugsvirksomheder ville miste evnen til at opnå et positivt driftsresultat, hvis bidragssatser og rentemarginaler hæves med 1 procentpoint.

Bidragssatsen er den procentdel et realkreditinstitut opkræver for at administrere et lån.