Nyheder

Øget avlsfremgang for fodereffektivvitet

23. jan. | Indrykket af DANBRED

DanBred øgede for nylig sin afprøvningskapacitet med 25 %

Del artiklen:

Fodereffektivitet

DanBred øgede for nylig sin afprøvningskapacitet med 25 % på orneafprøvningsstationen Bøgildgård, hvilket betyder, at mere end 7.500 orner nu afprøves for individuel fodereffektivitet årligt. Denne højere kapacitet fører til yderligere 10 % stigning i avlsfremgangen for fodereffektivitet (FE). Fodereffektivitet er den økonomisk vigtigste egenskab for svineproducenter verden over, og DanBred har dokumenteret avlsfremgang for denne egenskab gennem årtier.

På orneafprøvningsstationen afprøves DanBreds fremtidige KS-orner for deres avlsmæssige potentiale for FE og alle andre økonomisk vigtige produktionsegenskaber. Individuelt foderforbrug er registreret elektronisk siden 1992.

For nogle få år siden blev Bøgildgård moderniseret, og 128 Schauer Avancerede Computerstyrede foderstationer erstattede den første model. Mere end 135.000 DanBred Landrace, DanBred Yorkshire og DanBred Duroc orner er afprøvet på Bøgildgård for individuelt foderforbrug. Foderstationerne indsamler data om hver ornes foderindtag i afprøvningsperioden, og ud fra disse data beregnes ugentligt et DanBred-subindeks for FE. Det vægtes i et samlet DanBred-indeks sammen med alle subindekser for de andre egenskaber, der er inkluderet i DanBred avlsmålet. Baseret på disse indeks vælges den næste generation af orner og polte.

6,03 kr. ekstra pr. DanBred slagtesvin

I løbet af det sidste årti har DanBreds selektion for forbedret FE resulteret i en avlsfremgang på -0,036 kg foder/kg tilvækst, og sidste år faldt tallet yderligere til -0,041, hvilket svarer til 6,03 kr. pr. DanBred slagtesvin. Dette ekstra fordelagtige fald er hovedsageligt relateret til DanBreds implementering af 100 % genomisk selektion i 2017, hvilket betyder, at der udtages prøver og laves DNA-test på mere end 100.000 renracede DanBred avlsdyr årligt.

”-0,036 kg foder/kg tilvækst er en yderst tilfredsstillende avlsfremgang,” siger Helle Palmø, chefgenetiker hos DanBred. ”Husk på, at slagtevægten i det sidste årti samtidig er steget ½ - ¾ kg årligt, hvilket delvist slører resultatet. Fodereffektiviteten falder, når slagtevægten øges.”

Helle Palmø fortsætter: ”DanBreds avlsprogram er baseret på store avlspopulationer, professionelle kerneavlere og en meget avanceret orneafprøvningsstation. Alt i alt giver dette de optimale betingelser for de bedste resultater af avlen, og det baner vejen for gode resultater i avlsfremgang, hvor store mængder data af høj kvalitet er blandt de vigtigste input-faktorer.”

Den stigende afprøvningskapacitet skyldes kontinuerlig avlsfremgang i DanBred-orners daglige tilvækst. På grund af øget tilvækst tilbringer DanBred-orner nu 10 dage mindre på afprøvningsstationen sammenlignet med for 20 år siden.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame