Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Svineavl: Genetik-selskab øger sædkvaliteten til griseproducenterne

31. okt. 2022 | Indrykket af Danish Pig Genetics

Fremover kommer Danish Genetics til at bruge en såkaldt CASA-analyse.

Del artiklen:

Hos Ornestation Mors står nogle af landets ypperste orner af forskellige racer. Blandt andet har genetik-selskabet Danish Genetics deres orner på stationen. I den danske KS-branche har det i mange år været manuelt arbejde at sikre høj sædkvalitet blandt ornerne. Sædcellernes bevægelighed og levedygtighed er nemlig blevet vurderet af et menneskeligt øje i et mikroskop og sammenholdt med en koncentrationsbestemmelse. 

Inden for sædanalyser sker der store digitale, teknologiske fremskridt, og derfor er Danish Genetics nu klar til at gå forrest for udelukkende at bruge en såkaldt CASA-analyse, når sædens kvalitet skal afdækkes. CASA står for Computer Assisted Semen Analysis. 

- Det er kutyme, at alle de spring, som orner foretager, bliver undersøgt for at sikre, at sæden lever op til de høje kvalitetskrav, som avlsselskaberne fremsætter, for at soen eller polten bedst muligt kan blive drægtig. Det er blandt andet bevægelighed og levedygtighed, der bliver undersøgt.  

Vi kan opfange ting med CASA, som ikke kan ses med den hidtidige analyseform

– Når sæden fra vores Danish Genetics orner fremover kommer til at gennemgå CASA-analysen, er det vores klare forventning, at vi samlet set får endnu bedre blik for, hvad sæden præcist kan præstere, og hvad den enkelte orne leverer, siger Jan Gerber, der er CEO hos Danish Genetics. 


Data fremtidssikrer kvaliteten

For genetikvirksomheden er det et stort plus ved CASA, at det bliver muligt at opsamle og bruge data i det genetiske avlsarbejde, fordi analysen giver et solidt fundament til at sammenligne sæd-dataene med de øvrige genetiske avlsdata, som bliver opsamlet i avlsbesætninger, så man kan inddrage det til at skabe yderligere avlsfremgang til gavn for griseproducenterne. 

– Det er jo slet ikke sådan, at vi har ledt i blinde indtil nu. Vi har et solidt grundlag og kendskab til vores avlsdyr, men med CASA får vi et endnu mere detaljeret billede af sædkvaliteten. Og det kommer til at blive en stor fordel for vores kunder, idet sædkvalitet hæves yderligere og dermed danner et yderligere grundlag for øget produktionsfremgang i besætningerne, forklarer Danish Genetics-direktøren. 

– Vi har under vores testperiode af CASA set, at der har været orner, hvor man har kunnet fange ting via resultaterne fra CASA kontra den manuelle analyse. Det vil sige, vi kan opfange ting med CASA, som ikke kan ses med den hidtidige analyseform. Det kan for eksempel være niveauet af bevægeligheden, fortsætter han. 

Jan Gerber pointerer, at inseminationens udfald under alle omstændigheder er afhængig af korrekt opbevaring og håndtering af sæden plus kvaliteten af selve insemineringen i grisen. En vellykket insemination er et resultat af godt håndværk og en sæddose med høj frugtbarhed. 

Vi kan opfange ting med CASA, som ikke kan ses med den hidtidige analyseform


Udenlandske kunder efterspørger CASA

Hos Danish Genetics mærker de en efterspørgsel på computer-analyser fra selskabets mange udenlandske kunder, og det er blandt andet også en del af motivationen for selskabet bag introduktionen af CASA.

– Mange udenlandske kunder er vant til CASA, fordi det har været brugt i mange år i udlandet. Og det er derfor klart, at vi er glade for også at kunne tilbyde det fra vores KS-station i Danmark. Både fordi det giver os et kvalitetsløft, men også fordi vi igen ønsker som avlsselskab at gå forrest til gavn for kunder igennem mulighederne ved den nyeste teknologi, mener CEO’en.

I Danmark bliver Danish Genetics det første danske genetikselskab, der kommer til udelukkende at tilbyde CASA-analyserne til markedet. Alle kunder kan forvente af deres køb af Danish Genetics sæd bliver testet med CASA teknologien. 

Selvom CASA-teknologien har kostet en betydelig investering, så vil sæden med Danish Genetics’ genetik med CASA koste det samme som de hidtidige sæddoser.  


https://danishgenetics.dk/produkter/saed/casa-saedanalyse/


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter