Trods en stigning i svineproduktionen så falder landbrugets brug af antibiotika i svinestaldene fortsat. Det samlede forbrug endte i 2011 på 81,4 ton. det skriver Ritzau.

Det er markant mindre end de 100,3, landbruget fyldte i svinene i 2010. Det er samtidig det lavest opgjorte forbrug siden 2002 ifølge medicindatabasen VetStat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oveni steg antallet af svin i Danmark endda med over 800.000 ekstra svin fra 2010 til i alt 29,4 millioner svin i 2011 ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Glædelig udvikling

- Det er en meget glædelig udvikling, hvor vi har haft fokus på det her fra både landmænd og rådgivere, siger Lindhart B. Nielsen, formand Svineproduktion i Landbrug & Fødevarer, til Ritzau og fortsætter:

- For det kræver stort fokus på både dygtig driftsledelse og mod til nogle gange at vente med at behandle, indtil man er sikker på, at det er nødvendigt.

Forbruget af antibiotika i svinebesætningerne har længe været i søgelyset, fordi udvikling af resistente bakterier kan gøre behandling af visse infektioner vanskelige eller umulige også hos mennesker.

Gul kort

Det er baggrunden for, at tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) indførte en gul kortordning som et alvorligt vink med vognstangen til landmænd, der bruger for meget antibiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folketinget blev samtidig enigt om, at det samlede forbrug af antibiotika skulle ned med 10 procent inden 2013 sammenlignet med forbruget i 2009.

- Det har vi for længst nået. Vi var positive overfor gul kortordningen, som har haft en gavnlig pædagogisk effekt overfor de landmænd, der havde et større forbrug end andre, siger Lindhart B. Nielsen.