Forskere forventer, at vaccinen vil kunne reducere dødeligheden på grund af fravænningsdiarré med 90 procent.

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges er i gang med at udvikle en vaccine mod E. coli diarre. En ny effektiv vaccine der vil kunne redde tusindvis af smågrise i danske stalde fra en tidlig død, skriver Seges.

- Hvis vaccinen kommer til at virke lige så effektivt, som vi forventer, vil man kunne reducere dødeligheden på grund af fravænningsdiarre med 90 procent. Forbruget af antibiotika mod diarré kan reduceres tilsvarende, og medicinsk zink i foderet vil blive overflødig som forebyggelse, forudser Gregers Jungersen. Han er sektionsleder for veterinær vaccineforskning ved Statens Seruminstitut og står i spidsen for GUDP-projektet SIgAVAC. Gennem mere end 20 år har han arbejdet med veterinær infektionsimmunologi og udvikling af vacciner til især svin og kvæg.

Hvis vaccinen kommer til at virke, vil man kunne reducere dødeligheden på grund af fravænningsdiarre med 90 procent

Gregers Jungersen, Statens Seruminstitut

Skal levere antistoffer helt ud i tarmen

Vaccinen skal træne grisen til selv at danne antistoffer til erstatning for de antistoffer, som pattegrisen får fra modermælken de første uger. Det stiller særlige krav til den nye vaccine. Den skal kunne aktivere et immunforsvar i nyfødte grise og levere antistofferne ud i tarmkanalen. Det er de erfaringer fra SSI's humane vaccineforskning, der kan komme de små grise til gavn.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind