Automatisk oplæsning:

Firkløver bag nyt samarbejde omkring klimatjek

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Syddansk Kvæg, vestjysk, KvægXperten samt Lemvigegnens Landboforening samler kræfterne omkring Arla's Klimatjek.

Arla har valgt at indgå i samarbejde med Syddansk Kvæg om udførsel af dette års klimatjek. Reelt er det dog et firkløver bestående af Syddansk Kvæg, vestjysk, KvægXperten samt Lemvigegnens Landboforening, som nu samler kræfterne og indgår et samarbejde omkring Arla's Klimatjek.

De fire parter i det nye samarbejde har alle deres udgangspunkt i kvægtætte områder. Det nye samarbejde handler ikke om at etablere et nyt, stort selskab, men formålet er at udnytte de fælles kompetencer og dermed kunne skabe værdi for landmanden.

- Vi er trygge ved at spille hinanden gode, og vi lægger op til et godt samarbejde, som bygger på tillid og respekt. Til daglig er vi konkurrenter, men netop på dette område kan vi sagtens finde ud af at samarbejde, især med meget erfarne klima-rådgivere som ansatte i vores respektive afdelinger. Det vil i sidste ende blive til landmandens fordel, konstaterer Thorkild Moos, Leder af Syddansk Kvæg, i en pressemeddelelse.

Arla fortsætter med at betale mælkeproducenterne et klima-tillæg på 7,5 øre/kg mælk. Det sker under forudsætning af, at den enkelte producent indberetter ejendommens klimatjek i skemaet på Arlas leverandørside inden 1. juli. Omkring 200 spørgsmål skal besvares i forbindelse med klimatjekket.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Rådgivningen omkring klimatjekket, som de fire parter nu vil samarbejde omkring, handler ikke om kontrol, men om validering og forståelse af landmandens data. Klimatjekket giver blandt andet mulighed for, at mælkeproducenterne kan benchmarke op mod hinanden, og se hvor deres klimaaftryk ligger i sammenligning med andre bedrifter. Det allervigtigste er dog, at bedrifterne individuelt får indikeret konkrete muligheder for udvikling. Desuden er der som regel en god sammenhæng mellem et godt klimaaftryk og en effektiv produktion via f.eks. lav dødelighed, høj produktivitet i mark og stald samt en god udnyttelse af ressourcer - herunder særlig næringsstoffer i jord og foder. Derfor er en forbedring af klimaaftrykket på den enkelte bedrift ofte lig med en bedre bundlinje.

Syddansk Kvæg, vestjysk, KvægXperten samt Lemvigegnens Landboforening har udpeget en styregruppe bestående af tre personer. Det er Aase Holmgaard, SD-K, Lars B. Poulsen, vestjysk og Robert Petersen, KvægXperten, som i det daglige er garant for den overordnede koordinering og kvalitet af klimarådgivningen.

Parterne er allerede godt i gang med forberedelserne til det nye samarbejde, som for alvor går i gang 1. juni 2021.