Lyt til artiklen:

Ny og hurtigere test for paratuberkulose

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Professor ved det nordirske "Institute for Global Food Security", Irene Grant, har sammen med sin forskerkollega dr. Antonio Foddai udviklet en ny testmetode til påvisning af paratuberkulose i malkekvæg.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet "Applied Microbiology and Biotechnology."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testen angives at være både hurtigere og mere følsom til påvisning af paratuberkelbakterien "Mycobacterium avium, subspecies paratuberkulosis". Sygdommen angriber kvæg og andre drøvtyggere som får, geder og hjortevildt.

Forskerne hævder, at testen har en bedre påvisningsevne end for eksempel Mælke-ELISA, og at den som noget helt afgørende kan opdage bakterier og ikke kun antistoffer.

Mælke-ELISA bruges til at måle antistoffer, og den udføres på mælkeprøver. En bakterietest udføres ved at dyrke bakterier fra gødningsprøver.

Håb om bedre kontrol

- Paratuberkulose er et dyresundhedsmæssigt problem overalt i verden, især i mælkebesætninger. Jeg håber, at vores nye test vil kunne give mere nøjagtige, hurtige og kvantitative resultater og dermed hjælpe landmænd og dyrlæger med at føre en mere effektiv kontrol med deres besætninger, siger Irene Grant.

I følge nye tal fra Seges er mere end halvdelen af de danske malkekvægsbesætninger smittet med paratuberkulose. I nogle egne af landet er det helt op til 80-90 procent. Da sygdommen ikke kan behandles, består bekæmpelsen i at bryde smittevejene og begrænse smittetrykket gennem udsætning af køer, der udskiller store mængder bakterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seges oplyser, at udenlandske studier har dokumenteret ydelsestab på mellem 2 og 20 procent hos smittede dyr, der ikke viste tegn på afmagring og diarré (subkliniske køer). Hvornår disse tab forekommer i laktationen er undersøgt nærmere i et ph.d.-studium ved Danmarks Jordbrugsforskning. Her er mælkeydelsen og laktationskurvens form hos 6955 køer i Kongeå-regionen blevet sammenlignet med mælkens indhold af antistoffer mod paratuberkulose-bakterien.

Ydelsen falder forskelligt, om den smittede ko er ung eller ældre, men Seges konkluderer, at paratuberkulose under alle omstændigheder kan påføre bedriften anseelige produktionstab, og gør man ikke noget for at begrænse smittespredningen inden for besætningen, vokser tabene år for år.