Grønt og frodigt græs i New Zealand, kinesiske forbrugere med flere penge på lommen og finanskrisens effekt i Europa.

Det er alt sammen med til at påvirke dan danske mælkepris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2005, hvor en ny EU-reform trådte i kraft, har prisen på mejerivarer svinget op og ned på råvarebørser over hele verden. I øjeblikket er prisen faldende, og de danske mælkepriser er på vej ned. Forklaringen er en stigende produktion af mælk i store dele af verden.

- I New Zealand, der producerer en stor del af den mælk, der sælges på verdensmarkedet, er produktionen meget afhængig af klimaet. De fodrer næsten udelukkende med græs og har derfor brug for masser af græs, for at køerne kan levere en god mængde mælk, og det har de gjort i år. Deres mælkeproduktion er øget med næsten 10 procent, og det kan mærkes på hele verdensmarkedet, forklarer Susanne Clausen, chefkonsulent, Videncentret for Landbrug, Kvæg, til vfl.dk.

Samtidig er efterspørgslen på mejeriprodukter ikke så stor i Europa og Nordamerika lige nu på grund af finanskrisen. Derfor er udbuddet af mejeriprodukter større end efterspørgslen lige nu, og derfor er priserne under pres. Det kan betyde, at de danske landmænd vil få en lavere afregning for deres mælk.