Efter flere års økonomisk ørkenvandring blafrer et lys nu for enden af tunnelen for de hårdt pressede danske mælkeproducenter, skriver dr.dk.

Det vurderer økonomer på baggrund af det seneste fødevareprisindeks fra FN's landbrugsorganisation, FAO.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For tredje måned i træk stiger de globale priser på mejeriprodukter. Det er stærkt tiltrængt nyt for de omkring 3300 danske mælkeproducenter, der har overlevet et stadigt hårdere udskillelsesløb.

- Der er små prisstigninger på vej også for de danske mælkeproducenter. Efter lave priser i en lang periode falder mælkeleverancerne nu, fordi nogle opgiver produktionen.

- Det er også det, der skal til, for at priserne kan rette sig igen på verdensmarkedet, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i landbrugets vidensbank, Seges.

Mælkekvoternes forsvinden i EU-landene i april sidste år betød, at de landmænd, der havde mulighed for det, skruede op for produktionen for at afbøde effekten af de lave mælkepriser.

- Øget produktion var for mange et forsøg på at indhente indtjeningstabet, når de i forvejen havde produktionsapparatet og derfor let kunne sætte nogle ekstra køer ind, siger Klaus Kaiser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det seneste år har markedet blot sat priserne under yderligere pres.

Ifølge beregninger fra Seges er mindst 700 af de resterende 3300 mælkeproducenter kriseramte og 400 direkte konkurstruede.

- Mælkekvoternes forsvinden betød, at markedet blev oversvømmet med mælk. Det har forlænget perioden med meget lave priser markant og udsat det nødvendige udskillelsesløb, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Frank Øland.

- Men nu øjner vi endelig lidt lys for enden af tunnelen. Håbet er, at de forbedrede priser slår igennem hos de danske mælkeproducenter i løbet af de næste tre til seks måneder. Så vinderne bliver dem, der kan holde ud i så lang tid, siger han.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet forventer, at to tredjedele af de nuværende 3300 mælkebønder vil forsvinde over de næste 25-30 år.