I jagten på rene og tørre staldgulve udvises der opfindsomhed hos både kvægfolk og producenter. Niels Vitus Hampholt fra Velas kridter banen op med skrabere, sugere og dræn plus et par idéer og metoder, der går lidt uden for stregerne.

En gang var spaltegulvet med skraber en af myndighedernes yndling på lige fod med faste drænede gulve, når det gjaldt om at få reduceret ammoniakfordampningen. Spalteskraberne holdt gulvene rene og fordampningen nede. Og der blev givet tilskud til spalteskrabere, der flittigt skubbede gødningen væk.

Spaltegulvene blev bygget i stor stil fra slutningen af 1990'erne og op gennem nullerne, og da størstedelen af de eksisterende stalde er fra den periode, er spaltegulvet i dag den mest udbredte gulvtype i de danske kvægstalde. Alligevel må skraberne (også robotter), der i øvrigt er godt for klovene, i dag køre uden tilskud. For nogle år siden fandt myndighederne nemlig ud af, at de ikke havde den effekt på fordampningen, som man havde formodet.

- Det er jo helt basalt, at koen skal have et godt gulv at gå på for at man kan producere noget mælk. Men det synes jeg ikke, der er nok fokus på.

Niels Vitus Hampholt

I konventionelle kvægbrug må der i dag kun nyanlægges spaltegulve, hvis der anvendes forsuring. Økologerne må som bekendt ikke bruge forsuring, men alligevel må de som udgangspunkt gerne anvende spaltegulve. Denne regel eksisterer som et hensyn til økologerne for ikke at skævvride konkurrencen mellem konventionelle og økologiske landbrug.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind