For ikke så længe siden fik rugdyrkningen en renæssance, og nu kan hestebønnerne være på vej til at være det nye sort. De store bønner indeholder masser af protein, og flere og flere planterådgivere anbefaler nu, at man giver de hårdføre bønner en chance.

- Hestebønner er interessante, fordi de kan erstatte både korn og soja i svinefoder og dermed gøre landmanden mindre afhængig af soja, som jo bare er dyrt at indkøbe. Hestebønner er en afgrøde, der kan sikre økonomien på proteinsiden, og derfor er de et godt alternativ til soja, når man skal fodre smågrise og slagtesvin, men jeg tænker også, at de ville egne sig godt til køer, siger Eva Tine Engelbreth, som er planterådgiver hos Heden & Fjorden i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Decemberhøst en skrøne

Hun fortæller, at erfaringerne med hestebønner stadig er relativt få, fordi der ganske enkelt ikke er ret mange landmænd, som har turdet kastet sig over afgrøden endnu. Men frygten kan man godt lægge fra sig og i stedet ty til fornuften, mener planterådgiveren.

- Hestebønner har nogle rigtig gode kvaliteter, hvis man er gearet til at dyrke dem, og derfor synes jeg helt klart, at der burde være flere, der dyrkede dem. Men jeg tror, at mange er lidt bange for at gå i kast med dem, fordi der er en skrøne, som siger, at de skal høstes i december med alt hvad det fører med sig af fugtigt vejr, fastkørte mejetærskere og nedtørring af afgrøden. Og sådan var det måske i gamle dage, men i dag kan man sagtens høste dem sidst i august og september på grund af forædlingen. Sojabønner er lette at høste, hvis de bliver nedvisnet, og desuden kræver de mulighed for tørring. Ved høst af bønnerne tørres de ned, til de er lagerfaste. Nogle år vil det tage mere energi, hvis de høstes våde. De opbevares ligesom korn på gulvet. Så de kan altså høstes langt tidligere, end skrønen siger. Samtidig tror jeg også, at der er en vis uvidenhed om, hvordan man opbevarer dem og fodrer med dem, siger Eva Tine Engelbreth, som gætter på, at der indtil videre er flere økologer end konventionelle landmænd, der gør i hestebønner fordi selvforsyningstanken er mere udbredt hos økologerne.

Vanding betyder alt

Selv om hun er varm fortaler for hestebønnerne, lægger hun heller ikke skjul på, at de bestemt ikke er for alle. Har man for eksempel ikke mulighed for at vande dem, bør man holde sig langt væk.

- Det er alfa og omega, at man har mulighed for at vande dem under blomstringen, for ellers får man ikke en ordentlig afgrøde ud af det. Og jeg ville ikke anbefale, at man etablerede vandingsanlæg blot for at dyrke hestebønner - så er det nok bedre at lade være. Men hvis man har vandingsmuligheder, så skal man overveje det nærmere. Jeg tror selv på, vi kommer til at se meget mere til dem, siger Eva Tine Engelbreth, som slår fast, at sådybden også har meget at sige.

Hvor almindelig vårbyg ligger i 4-5 centimeter, så skal hestebønnerne noget længere ned i jorden, hvis de skal have en god rodudvikling. Er man økolog og blindharver, skal bønnerne helt ned i 10-13 centimeters dybde, mens man kan nøjes med 8-10 centimeter, hvis man dyrker konventionelt landbrug, fordi man har muligheden for at sprøjte mod ukrudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun til egne dyr

Hvis man overvejer at dyrke hestebønner, så skal det ifølge Eva Tine Engelbreth være fordi, man vil bruge dem som foder til egne dyr. Der er ikke et naturligt afsæt på dem, så medmindre man selv kan bruge dem eller laver en aftale med en kollega, så kan man ikke umiddelbart komme af dem, som man kan med andre afgrøder.

Gode til ærtetræt jord

Har man ærtetræt jord, er hestebønnerne i sig selv endnu en grund til at overveje dem. De trives nemlig fint i jord med ærterodråd, som kan være mere end 15-20 år om at forsvinde.

- Jeg tror, at hestebønner er med til at give et godt sædskifte. For 10-15 år siden så man ofte, at der blev kørt ærter for tit, hvilket resulterede i en ærtetræt jord, men det betyder ikke noget for hestebønnerne, som sagtens kan stå i ærtetræt jord, siger Eva Tina Engelbreth, som også slår fast, at det ved dyrkning af hestebønner er vigtigt, at man sår 60 planter pr. kvadratmeter, hvis man vil have det optimale udbytte.