Seges er i gang med et forsøg, hvor de undersøger hvorvidt, man kan avle sig frem til mere sociale grise. Forsøget foregår på Maaling Avl og Opformering, som Hyo tidligere har besøgt.

Forsøget går ud på at få færre tilfælde at øresut, halebid og lignende, som skaber et negativt socialt miljø i stien, og dermed påvirker væksten negativt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag kender vi tilvæksten på dyrene i vores avlsbesætninger. De grise, der har arvelige anlæg for at stimulere tilvæksten hos deres stifæller, og dermed har en høj social avlsværdi, udgør den ene gruppe i forsøget. Grise, der hæmmer tilvæksten hos deres stifæller, har en lav social avlsværdi og udgør den anden gruppe, siger chefforsker Birgitte Ask fra Seges Avl & Genetik og fortsætter:

- I forsøget undersøger vi, om gruppen af grise, der stimulerer tilvæksten hos deres stifæller, samlet set vokser hurtigere end dem, der hæmmer tilvæksten hos deres stifæller, samt om de også har færre problemer med øresut, halebid og skrammer. Vi antager nemlig, at hvis en gris kan få andre grise til at vokse hurtigere, så er det fordi, den er særligt god ved de andre og skaber mindre konkurrence i stien.

Håbet er, at man vil kunne avle sig frem til grise, der stimulerer hinandens vækst positivt, og samtidig undgår skader og skrammer.