Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Forberedelser til præcisionsdag skudt i gang
I slutningen af marts var repræsentanter fra Dansk Planteværn, Seges Innovation, Agriadvice og Perplant samlet på Ryegaard- og Trudsholm Godser til snak og markvandring for at få den første planlægning efterårets IPM-dag på plads.
2024 er det fjerde år, at præcisionsdagen bliver holdt med Dansk Planteværn og Seges Innovation som hovedkræfterne bag.
En af demomarkerne, hvor der lige nu står vinterhvede, blev inspiceret af holdet, og Henrik Nielsen, der er driftsleder, fortalte om de udfordringer, der havde været med at få afgrøden til at stå pænt og ensartet trods gradueret udsæd.
- Jeg tror vi i fremtiden ikke skal være bange for bare at omfordele en smule af udsæden, men øge mængden endnu mere på bakketoppene, siger han.
På dette tidspunkt er det tydeligt at se, at afgrøden står tyndt helt på toppene.
Godserne opgraderede i 2022 deres deres Fendt 936 og Horsch Pronto 9 DC med præcisionsudstyr fra Trimble, så det er muligt at graduere udsædsmængden for at opnå en mere ensartede marker i det kuperede terræn.
Også deres Fendt 724 og Horsch Leeb 8 GS har fået præcisionsopgradering, så der kan lukkes af i tremeter sektioner i sprøjtens bredde.

Pålidelige udbyttetal
Driftslederen påpegede også, at det kan være svært at vide, hvorvidt den graduerede udsæd har gjort en forskel i at gøre markerne mere jævne, da der har været problemer med at få pålidelige udbyttetal ud af mejetærskeren.
- Før vi har de korrekte høstudbyttetal, er det svært at vide i hvor høj grad, at arbejdet med fordeling af udsæd virker, siger han.
Virksomheden Perplant, der havde stand med til IPM-dagen i september 2023, vil i år have en aktiv rolle i arbejdet på marken, da det er planen, at de leverer et eller flere sensorer til godsernes traktorer.
Det særlige ved kameraerne er, at de i realtid scanner marken, der bliver kørt på for at se uregelmæssigheder i biomasse.
- Specielt i forhold til vækstregulering eller i forbindelse med ukrudtsbekæmpelse, udmærker sensorerne sig, siger Rasmus Emil Hansen, der er administrerende direktør i virksomheden.

Overvåger og registrerer
Sensoren overvåger og registrerer biomasse og ukrudt mens traktoren kører, og data bliver brugt til at beregne tildeling og efterfølgende markplanlægning og analyse.
Ved at gøre det i realtid sikrer du, at doseringerne svarer til det nøjagtige øjebliksbillede af markens tilstand. Tildelingsniveauerne sendes automatisk videre til redskabet bagpå via sektions- og doseringkontrol, hvorefter redskabet enten graduerer udsæd, gødning, svampemiddel eller vækstregulering, eller foretager spotsprøjtning.
- Du bestemmer selv om du vil omfordele, kombinere omfordeling med reduktion eller spotsprøjte, siger Rasmus Emil Hansen.
Det smarte ved sensorerne er, at de rent faktisk kan tegne et kort over marken, mens man kører og på den måde selv stå for en "overflyvning" næsten på samme måde, som hvis marken blev overfløjet af en drone.
Det er en af de ting, sensorerne skal arbejde med på markerne er netop at lave kort over markerne ved overkørslerne.
Arbejdet med behandlinger og den yderligere planlægning af IPM-dagen fortsætter henover foråret og sommeren.
