Lyt til artiklen:

Grise forgiftet med saltsyredampe ved brand

00:00
Hastighed: ???x
01:27

Branden i svinestalden udbrød formentlig i et ventilationsanlæg i loftet, der derefter faldt ned på spalterne lavet af PVC-plastik. Ilden fik godt fat i plastikken og udviklede hurtigt giftig røg.

Indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab afdeling syd fortæller, at brandfolkene ret hurtigt fik kontrol over branden. Men inden da, havde røgen spredt sig til hele stalden, hvor der opholdt sig cirka 100 30 kilo grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Plastikgulvet udviklede en grim røg. Det var tydeligt, at dyrene var meget påvirket af røgen. Grisene gispede og hostede af røgen, da vi fik ilden under kontrol, så dyrlægen måtte hurtigt aflive cirka 15 af de hårdest ramte. De havde ingen egentlige brandskader, men havde svært ved at trække vejret. Resten af grisene blev her til morgen kørt til slagt efter røgskader på lunger, fortæller Klavs Bojsen fra Nordjyllands Beredskab.

Indsatslederen fortæller, at netop PVC udvikler røg, der udvikler saltsyre-dampe, der er giftige for både mennesker og dyr.

Landmanden var selv til stede under branden og fik hurtigt etableret en ny indhegning efterhånden som grisene blev reddet ud af stalden.