Lyt til artiklen:

Forskere: Raps kan blive menneskeføde

00:00
Hastighed: ???x
02:29

50 procent af EU´s planteproteiner kommer fra raps, der dyrkes på mere end 200.000 hektar. Planten bruges til rapsolie og som proteintilskud i dyrefoder, men altså ikke som fødevare til mennesker. Det skyldes, at rapsplanten har et højt indhold af bitre forsvarsstoffer, som planten bruger til at undgå sygdomsangreb og planteædere, og som samtidig gør den uspiselig for mennesker, men det har forskere fra Københavns Universitet nu gjort noget ved, det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Et forskerhold fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab har identificeret de proteiner der er med til at lagre bitterstoffer i frøene i modelplanten gåsemad, som er nært beslægtet med rapsplanten. Og den viden kan fremadrettet bruges til at fjerne proteinerne, og dermed den bitre smag, fra rapsplanten. Og netop dét har store perspektiver for klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimakrisen dikterer, at vi skal spise mindre kød og flere planter, og her har rapsplanten et stort potentiale som en ny kilde til planteprotein i den grønne omstilling. Vores nyeste forskningsresultat bringer os et afgørende skridt tættere på at udnytte rapsen til fulde, siger professor Barbara Ann Halkier, der har ledet forskningen.

Stoffer fra wasabi og sennep

De bitre forsvarsstoffer kaldes glucosinolater, og kendes bedst som den stærke smag i wasabi og sennep, og de har altså betydet at rapskager kun har kunnet bruges som proteinfoder til husdyr. Det til trods for et proteinindhold på skyhøje 30 til 40 procent.

Men nu kan forskerne forhindre ophobning af bitre forsvarsstoffer i frøene. Det gøres ved netop at fjerne de tre ansvarlige proteiner fra planten ved hjælp af en teknologi kaldet 'transport engineering'. På den måde findes forsvarsstofferne stadig i alle øvrige dele af planten, så den fortsat kan forsvare sig mod sine fjender. Men de bitre, usunde stoffer er væk.

- Planter har rødderne godt plantet i jorden og kan ikke bare flytte sig, når der er fare på færde og derfor er de nødt til at producere et væld af forsvarsstoffer mod sygdomsangreb og planteædere. Med vores opdagelse har vi fundet en måde at slukke for bitterstofferne i frøene, siger Dr. Deyang Xu, der er førsteforfatter på det nye studie.

Næste skridt for forskerne er, at vise at deres metode virker i rapsplanten, og ikke kun i den nært beslægtede gåsemad.