Lyt til artiklen:

Skovlandbrug drømmer om økologisk frugtplantage

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Masser af rådyr, harer, fasaner og blandet natur med mark og skov. For Marie Søgaard Jensen og hendes mand Niels Hølledig Nørgaard er der hver dag mange glæder ved at bo på Moesgaard Landbrug lidt uden for den vestjyske stationsby Aulum, det skriver Hedeselskabet i en pressemeddelelse.

- Vi bor dejligt, lidt isoleret, nede ad vores egen grusvej, fortæller Marie Søgaard Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i gåafstand til det, det hele handler om; plantagen med frugt, bær og nødder. Eller frirummet som Marie kalder det. Også selv om der følger timevis af arbejde med.

Målet er at etablere en dansk produktion af nødder og blandt andet lave glutenfri mel fra spisekastanjer. Dertil kommer et areal med selvpluk af frugt, bær og hyldeblomster til gavn for lokalsamfundet og besøgende. Og nu har de modtaget 25.000 kroner fra Edvard og Ane Agerholms Legat til den videre udvikling.

15.000 træer og økologi

Marie og Niels startede allerede projektet i 2020, og da de året efter købte Moesgaard, blev det hele samlet i deres nye hjem.

- Det her er vores fælles projekt, fortæller Marie med henvisning til dagligdagen med to fuldtidsjob. Hun er uddannet dyrlæge og arbejder med grise, mens Niels, der er uddannet erhvervsjurist, arbejder som selvstændig landmand på et andet landbrug.

Det unge par går virkelig foran med en pionerånd inden for økologisk skovlandbrug, siger skovfoged hos HedeDanmark Janus Petersen, der er rådgiver på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har grebet muligheden for at favne bredt på deres ejendom. Både med biodiversitet, klima og driftsøkonomien for øje. Det vil jeg gerne bakke op om, siger Janus Petersen, der har anbefalet Marie og Niels som legatmodtagere.

- Jeg kan godt lide naturligheden i det, og økologien er spændende at arbejde med, da det kræver, man tænker i andre baner. Man kan jo se, hvordan alle de her små, vilde blomster kommer ind mellem plantagerækkerne, der hvor vi ikke slår græsset eller bearbejder jorden. Vi får en masse agerstedmoderblomster og alt muligt, og det er fedt at se, hvordan naturen bare kommer frem, fortæller Marie Søgaard Jensen.

Ifølge Marie har den økologiske tilgang til projektet ikke været overvældende. Heller ikke de 15.000 frugt- og bærtræer, der er blevet plantet siden overtagelsen, har været for meget af det gode.

Noget er plantet med maskine, men langt det meste er plantet med hånd i løbet af weekender og ferier. Der har også være god hjælp og opbakning fra familie og venner, understreger Marie.