Jeg tror de fleste af os blev en smule nervøse og skeptiske, da den nyudnævnte fødevareminister Dan Jørgensen i januar udtalte til Politikken, at dansk svineproduktion har store problemer med dyrevelfærden. Det gav i hvert fald et gib i mig. Mest markant tog han fat i de smågrise, som hver dag dør i farestalden. Han forsøgte at sammenligne grise med hundehvalpe, for at vi alle kunne forstå alvoren. Hvis man kender lidt til politik og en politikers tankegang, var det egentlig ikke så underligt, at han udtrykte sig, som han gjorde. Han lykkedes med budskabet om, at Danmarks største dyrevelfærdsproblem var svineproduktionen.

Min første tanke var, at landbruget ikke måtte gå i selvsving, og i stedet skulle vente til der blev noget mere konkret at reagere på. Hvis vi altid følger med ned på politikernes usaglige kommunikation, eller altid føler vi skal argumentere imod den, ender vi med at stå med aben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På svinetopmødet den 13. marts underskrev 11 repræsentanter for de tre sektorer en erklæring, hvor der blev sat syv punkter i fokus. Mest af alt ligner det umålbare hensigter, hvor de enkelte parter selv kan tolke betydningen. Dyrenes beskyttelse jubler og forventer meget af den handlingsplan, som ministeren nu går i gang med. Landbrug & Fødevarer nedtoner konsekvenserne, og os som står på sidelinjen venter spændt på, om dette blot var politisk spin, eller om det ender med endnu en stramning, som trækkes ned over hovedet på os.

Erklæringen er fuld af målsætninger, som stikker en kurs ud til landbruget. Der er målsætninger om blandet andet en overlevende gris mere pr. kuld i 2020, 10 procent af de diegivende søer skal gå løse i 2020 og stop af kasteration uden bedøvelse i 2018. Alt sammen gode hensigter, som ikke kan genere landbruget, som det står nu. Der hvor jeg er spændt, er hvad ministeren nu kommer med. Hvordan kommer handlingsplanen til at se ud. Kommer der reguleringer i lovgivningen, som er vækstdræbende, eller fortsætter regeringen sin vækstfremmende politik, og lader det stå i brede hensigter.

Det er sikkert nu gået op for jer, at jeg er den nye mand i stolen, efter at Thea Kvist

Lindgaard er gået på barsel. Jeg kommer direkte fra et job som underviser. Nu springer jeg ud på dybt vand for at afprøve nye spændende udfordringer. Jeg glæder mig til udfordringerne og håber, at I vil tage pænt imod mig.

Husk at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

?