Abonnementsartikel

Hvis man følger mange af de debatter der kører i og på diverse medier, så må svaret i allerhøjeste grad være ja.

Der gik ikke mange øjeblikke fra jeg atter landede i redaktørstolen, til jeg blev ramt af dagligdagens realiteter. Og jo - dyrevelfærd og den evige diskussion om hvorvidt økologi eller konventionelt landbrug er det eneste rigtige, er der altid folk der er klar på at diskutere og gå i selvsving over, men jeg syntes virkelig det den seneste tid har taget totalt overhånd. Og jeg hopper lige i. Med begge ben. Hver gang. For jeg bliver bare så ekstremt irriteret over folks uvidenhed og manglende realitetssans, og jeg bliver bare nødt til at diskutere med på alle tråde på Facebook, selvom jeg godt ved, at det er totalt op ad bakke, og at jeg burde lade være. Det giver mig alligevel ikke andet end forhøjet puls og ondt i hovedet. Jeg ser mig selv som en stor dyreven, der holder utrolig meget af langt de fleste dyr, men mon ikke det gør sig gældende for langt de fleste indenfor vores branche? Derfor piner det mig dybt, at folk syntes, at danske svineproducenter ikke behandler dyrene med respekt, og passer dem så godt som de ydre rammer nu engang gør det muligt. Men det er altså ikke en Morten Korch verden vi lever i, hvor dyrene bliver disneyficeret, som det også skete med giraffen Marius.

Jeg har virkelig prøvet at se det fra alle vinkler, men jeg formår ikke at se det rationelle i, at man nærmest bliver stemplet som dyremishandler hvis man nedværdiger sig til at spise et stykke konventionelt svin, ofte udråbt af en familie, der ingen kvaler har med at holde kaniner eller undulater i et bur på 20 x 20 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge en dugfrisk undersøgelse fra Seges så har den såkaldte velfærdsgris langt flere skader end konventionelle grise når de ankommer til slagteriet. Konklusionen på undersøgelsen er, at der er plads til forbedringer hos både økologiske og konventionelle producenter, og at der altså ikke nødvendigvis er lighedstegn mellem økologi og velfærd.

Jeg tror det er en umulig opgave, at få alle folk til at forstå hvordan tingene hænger sammen i dansk landbrug, men jeg håber, at det i fremtiden bliver lidt mindre tabubelagt at være landmand i Danmark. Jeg faldt for nyligt over dette citat på Facebook, og vil lade det stå som slutkommentar: "If you eat, you are involved in agriculture". ?