Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
VKST: Kan dit markbrug betale de stigende maskinomkostninger?
De fleste har allerede hørt om, eller mærket på egen pengepung, de stigende maskinpriser, der især har taget fart de sidste par år.
Især til sæson 2023 er det en særdeles spændende affære, hvis du tænker på at forny maskinparken, for kan markbruget bære de øgede maskinomkostninger?
Maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle og kollegaen Søren Geert-Jørgensen foretager mange maskinanalyser, og de nyeste analyser og opdateringer, de har lavet, ligger på et væsentligt højere niveau end tidligere, skriver VKST i en nyhedsmail.
- Hver dag bliver vi overraskede over, hvor meget det hele stiger. Mange vil opleve stigninger på 800-1.200 kroner pr. hektar, så maskinomkostninger i markbrug på 4.500 kroner pr. hektar vil være almindeligt. Men det er ikke alle markbrug, der kan holde til det, siger Christian Rabølle.
Udviklingen følges nøje af maskinkonsulenterne i VKST, hvor realværdierne for faktiske handler noteres løbende.
- Derfor ved vi, at både listeprisen er steget betragteligt, men samtidig er rabatterne faldet 5-10 procent. Den samlede effekt af det, er en prisstigning på 30-50 procent på nye maskiner, forklarer Christian Rabølle, der dog tror på, at rabatterne stiger igen, hvis konkurrencen vender tilbage.
- Men det kræver, at du giver dig god tid. At investeringerne planlægges i god tid, og at du indhenter flere tilbud, forklarer han.
Christian Rabølle finder det tankevækkende, at der kan være 800.000 kroner prisforskel på to traktorer på 250 hestekræfter, på traktorer der kan udføre samme opgaver.
Markbrug dækker omkostningerne
Prisstigninger på 30-50 procent, rentestigninger, værditab, fordobling af dieselolieprisen, stigende lønninger og forsikringer samt generel stigende abonnementer på maskinstyring og registreringsprogrammer, er allesammen faktorer der belaster omkostningerne ved markbrug, vurderer VKST.
- Derfor mener vi også, at det er vigtigere end nogensinde før at få lavet en maskinanalyse og derefter få beregnet alternativer, så man ser konsekvenser af nyinvesteringer, før de realiseres, siger Christian Rabølle og uddyber:
- Vi sætter fokus på, hvad det koster, og hvad man kan gøre på sigt, når man vil tjene penge. Når maskinanalysen først er lavet, så er det hurtigt og billigt at opdatere den hver 1-3 år.
Christian Rabølle opfordrer landmændene til at få lavet et DB2 tjek:
- Med en aktuel 2023 markplan, egne maskinomkostninger fra en maskinanalyse, samt aktuelle priser på allerede solgte afgrøder kan man hurtigt få et budgettal for, hvordan DB2 2023 ser ud, siger han.
Følgende scenarier har, ifølge VKST, indflydelse på de øgede maskinomkostninger:
- Nye maskiner er steget 30-50% fra 2020 til 2022.
- Renten er steget 1-3% på 1 år.
- Værditabet er faldet fra 8-15 procent til 5-10 procent på grund af inflationen, men vil nok stige igen.
- Kalkulationsrenten er steget til 4-6 procent.
- Dieselolien er steget fra 3 til 6 kr pr. liter.
- Alene effekten af brændstof, løn og diverse udgør 500 kr pr. hektar.
DB2
Gennem 7 år har VKST lavet planteavlsstrategirådgivning med DB2 tjek. I tabellen herunder, udarbejdet af VKST, kan ses udvikling i DB2 på 60-70 ejendomme i perioden 2020-2022.
Bemærk især stigende omsætning og stigende DB2. I kolonnen 2023 VKST-kalkule, er der valgt en gennemsnitlig ejendom med samme sædskifte og VKST's forventninger til afgrødepriser, samt stykomkostninger. Hertil er der lagt en stigning i maskinomkostninger på 1000 kr pr. hektar i forhold til 2022.
Den samlede effekt af dette betyder et gennemsnitlig DB2 på 5240 kr pr. hektar, altså et stort fald i forhold til 2022.
Læs mere om analysen på planteavlsnyt.dk