Lyt til artiklen:

Skarp kritik af nye krav til efterafgrøder i Østdanmark

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Vandområderne i Østdanmark har fået meget større krav til kvælstofreduktion end i den forrige vandplan. Hvorfor er der ingen, der kan forklare, heller ikke Miljøstyrelsen, der blot henviser til, at modellerne er blevet bedre. Hvordan kan vi så have tillid til styrelsen, spørger VKST.

- Der er kommet nye og store krav til kvælstofreduktion til trods for, at Miljøstyrelsen kaldte den forrige vandplan for verdens bedste og mest gennemarbejdede. Så hvad pokker er der sket de sidste 7 år, siden man har vendt det hele på hovedet og alle indsatserne er flyttet fra vest til øst, lyder kritikken fra Torben Hansen, der er formand for VKST.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I denne vandplan kan man konstatere, at områder som Nakskov, Rødsand på Lolland og Falster samt Isefjord og Roskilde Fjord er blevet klisteret til i efterafgrøder. Ændringerne i vandplanerne betyder, at der er nogle af områderne, hvor man går fra nul efterafgrøder til braklægning. Og det undrer både formanden I VKST og de erhvervspolitiske konsulenter, der har lavet høringssvar til vandplanerne, skriver VKST i en pressemeddelelse.

- Nogle steder går vi fra 0 til 100 i efterafgrøder. Det lugter langt væk af en national regnearksøvelse, hvor man bare flytter rundt på kvælstofreduktionen for at få regnestykket til at gå op, siger Torben Hansen.

Tilliden til Miljøstyrelsen er lille

Landbrug & Fødevarer har spurgt Miljøstyrelsen om, hvad forklaringen er på de nye krav til efterafgrøder i Østdanmark, og fra styrelsen lyder det, at modellerne er blevet bedre. Men det svar godtager Torben Hansen ikke:

- Hvordan kan vi have tillid til Miljøstyrelsen, når de ikke kan give anden forklaring på de enorme ændringer, end at modellerne er blevet bedre siden den forrige vandplan. Og betyder det så, at der er nogen, der er blevet reguleret på et forkert grundlag de sidste 7 år? spørger Torben Hansen, der ikke lægger skjul på, at han finder det meget utroværdigt, at der kan ske så store ændringer fra den ene vandplan til den anden.

Ifølge Torben Hansen er der flere uforklarlige ændringer i reduktionskravene i de vandplaner som blandt andet VKST har givet høringssvar til. Det gælder blandt andet oplandet til Øresund, der i forrige vandplan havde meget store reduktionskrav, men som nu går fri af efterafgrøder. Samtidig er kravet om efterafgrøder flyttet over på den anden side af Nordsjælland, hvor Roskilde Fjord pludselig nu står for skud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- VI har haft flere landmænd omkring Roskilde Fjord, der gerne ville lave minivådområder, men dengang fik de og vi nej af Landbrugsstyrelsen med den begrundelse, at der ikke var nok kvælstof at fjerne. Og nu ser de samme landmænd så ind i en masse efterafgrøder. Det fortæller jo bare, at der absolut ingen faglighed er i vandplanerne, lyder kritikken fra VKST's formand.