Lyt til artiklen:

Mikronæring giver Claus store roer

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

Claus Larsens kæmperoer på Stevns har i 2022 et sukkerindhold på over 18 procent, og selv tilskriver han det gode resultat brugen af mikronæringsstoffer.

For Claus Larsen er roekampagnen 2022 godt overstået, og selvom roeoptageren kom tidligt forbi den 152 hektar store planteavlsbedrift på Stevns, så blev det alligevel til nogle flotte udbytter. Det skriver Interfiller, der leverer næringsstoffer til Claus Larsen.

- Vi har opnået 83 tons per hektar i gennemsnit på de marker, der har stået med roer i år. Men det er fordi de er taget tidligt op, så der kunne sås hvede bagefter. Og vores sukkerprocent har ligget helt op til 18,4 procent og det laveste var 17,7 procent, fortæller Claus Larsen, som ikke tøver med at kalde 2022 for en god roe-kampagne, hvor roerne har været så store som aldrig før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteavleren fra Stevns er bestemt ikke er utilfreds med udkommet fra de fodbold-store roer, der er resultatet af en vækstsæson, der begyndte med såning af roefrøene i slutningen af marts og begyndelsen af april. Men det er ikke kun den tidlige såning, der får æren for det gode resultat, for på gården holder man alle sine afgrøder på toppen med mikronæringsstoffer fra Interfiller, og Claus Larsen kan tydeligt se forskel på sine egne og andres roer på egnen.

-De er større, og vi har også haft en større sukkerprocent end mange andre, vurderer Claus Larsen.

Optimering af afgrøderne

Claus Larsen har de seneste 10-12 år benyttet chelateret mikronæring fra Køge-virksomheden Interfiller til alt fra hvede, byg, raps og roer, og det mener Stevns-landmanden tydeligt kommer til udtryk, når afgrøderne kommer i hus.

- Du får optimeret afgrøden, så du høster nogle flere kilo, siger Claus Larsen som til roerne har benyttet produktet Roesupport siden første sprøjtning, og siden har blandingen af mikronæringsstofferne altid været med, når marksprøjten har været over roerne gennem vækstsæsonen.

rich-media-2
Polprocenten hos Claus Larsen har også været høj. Foto: Interfiller.

-I maj måned, så begynder vi at bruge dem lige så stille i roerne, og så mere og mere, jo større de bliver. Det er nemt at bruge; det er bare at fylde op i sprøjten før du kører i marken, forklarer Claus Larsen, som aldrig har haft problemer med stoppede dyser eller andre problemer med mikronæringsblandingerne for den sags skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og har han spørgsmål til, hvordan en afgrøde eller en mangel i planterne skal gribes an, så ringer han til Interfiller og får svar på tiltale fra direktør Henrik Gubi. Men normalt kan hele planen for doseringen af mikronæringsstofferne klares via nogle skemaer, som Interfiller har udformet til landmanden med baggrund plantesaftanalyser og markernes historik.

-Der er ikke noget i det - det er nemt, slutter Claus Larsen.

Roesupport, som har givet roer så store som aldrig før hos Claus Larsen er en vandig opløsning af mikronæring, hvor de tunge metaller er kompleksbundne som chelater og derfor let tilgængelige for roerne. RoeSupport binder sig ikke til de negativt ladet jordpartikler og danner derfor ikke svært opløselige stoffer. Det betyder at RoeSupport kan anvendes direkte på jord inden eller efter jordbehandling.