Lyt til artiklen:

Roedyrkere glade for sukkerudbytte

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Roekampagnen sluttede den 29. januar, og slutresultatet for de dansk sukkerroedyrkere endte på 12,8 ton sukker pr. hektar.

Samlet set var 31.726 hektar dyrket med en samlet produktion på 2,3 millioner ton sukkerroer, der blev til 403.633 ton sukker. Det fremgår af beretningen fra Danske Sukkerroedyrkeres generalforsamling, der blev afholdt i Sakskøbing mandag den 6. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet er ganske tæt på femårsgennemsnittet. Det glæder dyrkerne sig over, især fordi sæsonen bød på en historisk omsåning, hvor ti procent af roearealet måtte omsås på grund af kraftig nedbør i april.

- Det er et flot resultat meget tæt på vores femårsgennemsnit, hvilket vi skal glæde os over, skriver formand Troels Frandsen i beretningen.

Svensk islæt

Årets roekampagne var præget af, at sukkerfabrikken i Nakskov skulle oparbejde 300.000 ton svenske roer, da Nordzuckers fabrik i Sverige ikke kunne fungere uden gas, og de svenske myndigheder ikke kunne garantere en tilstrækkelig forsyning til fabrikken.

Det svarer til cirka to uger af den danske kampagne, hvorfor kampagnen startede to uger tidligere.

- Den tidlige start har givet et lidt mindre udbytte, men her har vi heldigvis et fornuftigt tillæg for tidlig levering af roerne og nogenlunde dækning af den manglende tilvækst i roerne. Oparbejdningen af de svenske roer og den tidligere kampagnestart kan ses som et beskedent bidrag fra vores side til krigen i Ukraine - til at afhjælpe konsekvenserne for vores svenske kollegaer. Noget vi naturligvis bakkede 100 procent op om, skriver Troels Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høje priser

Krigen i Ukraine har også medført stigende priser på brændstof, gødning, maskiner og mange andre ting. Roedyrkerne er heller ikke gået fri af de stigende omkostninger, og samtidig steg priser på de alternative afgrøder, herunder korn og raps.

- Begge dele har gjort det absolut nødvendigt med en markant stigning i roeprisen. Det lykkedes os også sidste år at få forhandlet en rekordhøj prisstigning på plads til 2023 på samlet cirka 6.900 kroner pr. hektar, hvoraf noget af stigningen bagudrettet blev lagt på kontrakten for 2022, skriver formanden og tilføjer, at sukkerpriserne på EU og verdensmarkedet er fulgt med.

Der er dog stadig et efterslæb, som roedyrkerne håber at kunne hente ved forhandlingerne om prisen for 2024.

- Roerne har i flere år haltet i konkurrencen med alternativerne, og det er nødvendigt med en forbedring, så vi kan sikre et tilstrækkeligt roeareal til at fylde de to fabrikker. Det giver særdeles god mening - særlig i den nuværende situation, hvor sukkeret kan sælges til en fornuftig pris både i EU og på verdensmarkedet, lyder det i beretningen fra Troels Frandsen.