Nikolaj Mortensen hæver optageraggregatet, kører ud af rækkerne og hen til roekulen, hvor aflæsningen af roerne startes. Det er der ikke så meget anderledes i, men Nikolaj Mortensen ved præcis hvor mange ton roer, han læsser af - og dét er de færreste, der har en idé om det.

Nikolaj Mortensen er chauffør på én af Bo Lærkesens Grimme-optagere, og på denne optager har Bo Lærkesen til sæson 2016 fået monteret udbyttemåler i samarbejde med Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Grimme Skandinavien og Probotiq, som har leveret systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kortlægning af udbytter

- Systemet er ret enkelt, der sidder en hektarmåler på afpudserne forrest på maskinen og to vejeceller på ringbåndet, som afleverer roerne i tanken, og enhederne snakker så sammen med computeren, hvor jeg har mulighed for at følge med i udbytterne på en terminal i kabinen, fortæller Nikolaj Mortensen fra førersædet på Grimme Rexor 630-optageren, mens roerne suser igennem maskinen og ender i tanken.

Bo JM Secher, planteavlschef hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) har været idemand bag monteringen af udbyttemåleren, og han forventer sig meget af systemet.

- Ved at kortlægge udbytterne i roemarken, mens de tages op, kan der komme interessante tal frem, som vi kan bruge til mange forskellige formål.

Tallene kan bruges til mere, end blot dokumentation for variationen hen over marken, da tallene kan holdes op med informationer fra droner eller CropSat.

- Ved en præcis GPS-baseret kortlægning kan vi gå ind og se, om det måske vil være en fordel at variere udsædsmængden, gødningsmængden samt plantebeskyttelsen efter udbytterne og jordtypen, fortæller Bo Secher og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Relationen mellem plantemasse og udbytte bliver også rigtig interessant, og vi får muligheden for forsøg i storparceller med roer, hvilket er noget, vi forventer os meget af.

En øjenåbner

- Det kan være, at man har en ide om, hvordan markens variation er, men med en udbyttemåler bliver det helt sikkert en øjenåbner for mange, fortæller Bo Secher.

Netop en øjenåbner har det været for chaufførerne på Grimme-optageren med systemet flere gange i sæsonen:

- Vi har eksempelvis opdaget, hvordan et sprøjtespor havde en udbyttereduktion på 30 til 40 ton pr. hektar, fordi der var blevet sprøjtet under lidt for våde forhold. Vi vidste nok godt, at udbyttet ville være lavere, men ikke så meget lavere, fortæller Nikolaj Mortensen.

Vanskelig jordprocent

Indtil videre anslås systemet for at have en præcision inden for 10 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget af det som spiller meget ind, er jordprocenten. Den har jeg mulighed for at stille løbende, mens jeg tager roerne op, men det kræver en anelse tilvænning at vurdere, hvor meget jord, der egentligt er på roerne, fortæller Nikolaj Mortensen, som også kan fortælle, hvordan mange af de første målinger var helt forkerte.

- Indtil vi forstod at vurdere jordprocenten på roerne, var der stor forskel på optagerens udbytte, og det som blev kørt over vægten.

- Jordprocenten kan variere rigtig meget på samme mark, og især efter skiftede vejrforhold, fortæller Nikolaj Mortensen.

Projektet med udbyttemåling på optageren er desuden hjulpet i gang i samarbejde med SN Kultur og Erhvervsfront.